Меню срещу жегата

141
Меню срещу жегата

Какво да сложим на масата в горещите дни?

Горещината ни кара не само да намалим броя на дрехите си, но и храната на масата. Специалистите съветват да не преяждаме и да наблегнем на храните, които нямат да затруднят стомаха ни. Такива са плодовете и зеленчуците, които са богати на витамини и бързо ни засищат.

Изберете тези сред тях, които съдържат повече вода, защото по време на горещините организмът ни често се дехидратира, а чрез храната също можем да си набавим нужните ни течности.

Месото е сред нещата, които трябва да консумираме по-рядко през лятото. Не само защото бързо се разваля, но и защото е тежко и по-трудно смилаемо. Не е нужно напълно да се лишаваме от него, но е добре да наблегнем на пилешкото.

Ето и няколко рецепти, с които да се изправите срещу жегата. Освен подходящи за горещините, те са и лесни за приготвяне.

Студена доматена супа
Продукти:
1 ч.л. зехтин, зеленчуков бульон, 1 глава лук, 3 домата, 400 гр доматено пюре, малка консерва царевица, червен пипер
Начин на приготвяне: Запържва се нарязаният лук и се подправя с бульона. Добавят се нарязаните домати, царевицата и доматеното пюре. Супата се затопля, но не се вари. Подправя се и се оставя да кипне, след което се сваля от огъня. Сервира се студена.

Задушени зеленчуци
Продукти:
3 моркова, 100 гр зелен боб от консерва, 1 шепа карфиол на розички, 100 гр царевица, 100 гр грах, 100 гр зеле, 1 чушка, 1 с.л. краве масло, зеленчуков бульон, соев сос, магданоз
Начин на приготвяне: Нарязват се морковите на кръгчета, а зелето и чушката на ивици. Смесват се с другите зеленчуци в по-дълбок тиган. Заливат се с 1 чаша вода, в която е разтворен зеленчуковият бульон. Покриват се с капак и се слагат да се задушат на слаб огън, докато изври водата. Прибавя се разтопеното масло и соевият сос и се задушават за още 5 минути, след което се свалят от огъня. Поръсват се със ситно нарязан магданоз.

Пиле със сирене
Продукти:
едно пиле, 300 гр сирене, 20 гр масло, джоджен, сол
Начин на приготвяне: Добре изчистеното пиле се посолява отвътре и отвън. В една купа се натрошава сиренето и към него се прибавят 4-5 щипки джоджен, след което се разбърква. С една част от сместа се пълни пилето, след което се поставя парче масло, това се повтаря още веднъж. Пилето се пече на решетката на фурната, която е пусната само от горе, по 30 минути и от двете страни. В долната част на фурната се поставя една тавичка, в която изтича мазнината на пилето.

Плодова салата
Продукти:
1 ябълка, 10 зърна грозде, 1 праскова, сметана, шоколадови пръчици
Начин на приготвяне: Ябълката се нарязва на кубчета, прасковата на четвъртинки и към тях се прибавя гроздето. Отгоре се слага сметаната и се поръсва с шоколадови пръчици.

А какви са вашите любими рецепти, които приготвяте в горещите дни? Споделете във форума, за да ги опитаме заедно.



Добави коментар