Мед за здраве

78
Мед за здраве

Най-честите му приложения

Здравословните качества на меда се използват при много и разнообразни състояния. Народната традиция го свързва от край време дори с лечение на сърдечни проблеми и стомашни язви.

Съвременните изследвания доказват например, че медът може да преустанови растежа на H. pylori – бактерията, отговорна за повечето случаи на стомашна язва и редица други проблеми със стомашно-чревния тракт.

Някои данни пък сочат, че киселини, които се съдържат в него, предотвратяват рака на дебелото черво. Единственото ограничение по отношение на консумацията на мед се отнася до децата под 1 г. – суровият продукт съдържа спори, които могат да предизвикат натравяне, пише woman.bg.

Няколко от най-популярните приложения на меда са:

За първа помощ при рани – поставен върху тях, той бързо прониква в наранената тъкан и спомага за по-бързото й заздравяване. Препоръчва се и при изгаряния и ухапвания (за предпазване от инфекции).

За облекчаване на раздразненото гърло – една чаена лъжичка мед успокоява дразненето, намалява и съкращава периода на неприятните симптоми.

При алергични реакции – една лъжичка мед (най-добре непреминал термична обработка) на ден е способен да направи почти чудеса.

За лечение на кашлица – едно от най-познатите приложения на меда. Източната медицина допълва тази “рецепта”, като препоръчва той да се поставя в средата на една издълбана круша, да се подгрее на пара за 10-15 минути и след това да се изяде на 2-3 пъти през деня.

Против запек – една чаена лъжица мед се разтваря в чаша затоплена вода и се изпива на гладно.Добави коментар