Мед за деца: кога да се въведе, ползи и предпазни мерки

232
Мед за деца: кога да се въведе, ползи и предпазни мерки

Медът е естествен подсладител и затова се смята, че е по-добър от захарта

Медът е естествен подсладител и затова се смята, че е по-добър от захарта. Много родители, които искат да намалят рафинираната захар, се обръщат към алтернативи като меда. Но кога е добре да го въведем и какви ползи носи той за здравето на децата?

Медът трябва да се въведе при децата едва след като навършат една година. Това се прави с цел, за да се избегне детския ботулизъм, заболяване, което може да възникне следствие консумацията на мед.

След този период обаче, той е безопасен, тъй като храносмилателната им система е достатъчно зряла, за да изхвърли бактериите.

Освен като подсладител, медът предлага и редица ползи за здравето.

Една чаена лъжичка мед дава приблизително 20-30 калории и може да се добави към храната за подслаждане. Изберете мед с нисък гликемичен индес като акация, който ще подкрепи цялостното им здраве.

Медът е известен със своите лечебни свойства. Известно е, че неговите антимикробни и възстановяващи свойства помагат за лечение на лезии, ухапвания от насекоми, изгаряния, циреи и рани. Смес от мед с пчелен восък и зехтин може да помогне при лечение на увредена кожа и състояния като псориазис или атопичен дерматит при деца.

Чистият мед има бактерицидни и антивирусни свойства срещу патогенни бактерии и ентеропатогени. Тези качества са вероятната причина за използването на мед в аюрведичната медицина, особено за лечение на кашлица и настинка. Освен това умерената консумация на мед може да предотврати развитието на кариес.

Благодарение на доказаната си антиоксидантна активност, медът се счита за естествено лекарство за лечение на възпалителни състояния като гърло, астма, мукозит, гастроентерит и др.

Натуралният мед има антиоксидантно и антибиотично действие. Фенолите имат почистващи свойства, а антибиотичните му свойства идват от инхибина.

Медът действа като пребиотик. Медът добавен в извара прави добра пред-пробиотична комбинация, която помага за поддържане на здрав микробиом в червата.

Запекът и диарията не са рядкост при децата. Така че, ако страдат и от двете, суровият мед от на празен стомах ще донесат облекчение.Добави коментар