Мазното пристрастява

56
Мазното пристрастява

Висококалоричната и мазна диета ни кара да преяждаме

Мазната и вкусна храна ни кара да ядем повече, отколкото ни е необходимо, за да удовлетворим нуждите на нашия организъм. По тази причина мазната храна нарушава работата на гена mTORC2, управляващ активността на нервните клетки в „центъра за насищане“ на мозъка. Това се казва в статия, публикувана в списание Heliyon.

„Нас винаги ни е поразявало това колко мазна и вкусна храна могат да изядат животните и хората, даже след като се чувстват сити. Висококалоричната и мазна диета ни кара да преяждаме, което е една от основните причини за това, защо пълните хора не могат да се пазят от напълняване, да свалят излишните килограми и да поддържат нормално тегло. Проведохме серия от експерименти, опитвайки се да разберем защо се случва това“, заяви Аурелио Гали от Университета Вандербилт в Нешвил.

Гали и неговите колеги са търсили отговор на въпроса, наблюдавайки работата на мозъка и клетките на няколко групи мишки, част от които са били поставени на нормална диета, а останалите на меню, съдържащо много мазнини и други висококалорични продукти. Сравнявайки активността на клетките в центъра на насищане, намиращ се в мозъка, учените са открили виновника за този проблем – генът mTORC2, отговарящ за предаването на сигнали между невроните и производството и възприемането на допамин, хормона на удоволствието.

Водейки се от тази идея, биолозите са отгледали нова популация от мишки, при половината от тях този ген не е работил. Част от тях учените са поставили на висококалоричната диета, а останалите гризачи – на обикновена. И в двата случая менюто на животните не е било ограничено от нищо и те са можели да ядат толкова, колкото искат. Този експеримент е разкрил любопитен феномен – отключването на mTORC2 наистина е принуждавало мишките да преяждат, но само в този случай, когато тяхната храна е била богата на мазнини.

Това означава, че този ген е задействан във веригата от неврони, каращи ни да преяждаме и по някакъв начин неговата работа се нарушава при излишъка от мазнини и сладки храни. Според учените тези нарушения са свързани с факта, че достъпът на нашите предци до мазни и сладки храни е бил силно ограничен. Нашият мозък, благодарение на работата на mTORC2 и удоволствието, което ние изпитваме при консумацията на мазнини и сладко, е склонен постоянно да търси подобен вид храна, която ние днес можем да получим в неограничено количество.

“Мазната и сладка храна не само предизвиква удоволствие, но и забележимо променя работата на тези части на мозъка, които управляват нашата диета, например, превръщайки неговите клетки в по-малко чувствителни към инсулина. Ние открихме, че нарушаването на предаването на сигнали в тази част на мозъка води до появата на порочен кръг, който ни кара да ядем все повече и повече, което още повече усилва тези нарушения в работата на мозъка“, добавя Гали, цитиран от БГНЕС.



Добави коментар