Масло или маргарин

103
Масло или маргарин

Най-добре зехтин

Мекият маргарин е оптималният избор за тези, които са загрижени за своето здраве, но не могат да се откажат от сандвичите, заявява специалистът по въпросите за храненето Джо Ан Карсън от Southwestern Medical Center в САЩ.

Маргаринът по правило следва да е произведен от растително масло. Той е богат на полиненаситени и мононенаситени мазнини, които помагат за намаляване нивото на лошия (LDL) холестерол.

Този тип маргарин не съдържа холестерол, докато маслото, приготвено от животински мазнини, съдържа холестерол и наситени мазнини, които водят до повишаване нивото на лошия холестерол в кръвта.Но маргарините се различават един от друг. Твърдите видове маргарин съдържат трансмазнини, образуващи се в процеса на хидрогенизация на маслата, които са вредни за организма. В последно време именно срещу тях се води най-силна кампания.

“Мекият маргарин е по-полезен за здравето, в него има повече вода и други компоненти, способстващи за намаляване на калоричността и гарантиращи по-ниско съдържание на трансмазнини”, твърди д-р Карсън в статия в списание Prevention.

При избора на мек маргарин трябва да се обръща задължително внимание на съдържанието на наситени и трансмазнини, което следва да е изписано на опаковката, съветва zdrave.bg.

Разбира се, употребата на масло и маргарин съвсем не е задължителна. Диетологът препоръчва да се последва примера на жителите от Средиземноморието, които потапят филийките хляб в зехтин.

Не забравяйте, че маргаринът не е препоръчителен за децата. Той дори е в списъка на петте вредни за тях храни.Добави коментар