Мангото

2019
Мангото

Най-консумираният плод в света

В България мангото все още е екзотична храна, но в световен мащаб е най-консумираният плод, обявен за суперхрана. Срещу банана печели с три към едно, а спрямо ябълката с цели десет към едно. Мангото не е цитрусов, а тропически (южен) плод, което намалява и рискът от алергични реакции дори при малки деца.

Здравословни ползи

Мангото осигурява по малко от почти всичко нужно на тялото, за да функционира добре. Плодът е с богато съдържание на натрий, бета каротин, витамини от групата на B и витамин E. Съдържа калций, желязо, калий, магнезий и мед. Мангото не съдържа наситени мазнини и холестерол.

Рисковете, свързани с консумация на манго, са единствено алергични реакции. Въпреки това мангото е слаб алерген, което позволява плодът да се предлага и на най-малките. Приема се за безопасно и полезно за детето предлагането на манго като 4-5-и плод при захранването. Пюрето от манго е харесвано от децата и полезно за здравето им. При децата с алергия към цитрусите сокът от манго е добър заместител на портокаловия сок.

Отслабване с манго

За способността на този плод да се бори успешно с наднорменото тегло се говори отдавна, но съвсем наскоро тя бе доказана и чрез клинично проучване, направено в Камерун. За целите на проучването били изследвани 102-ма възрастни, страдащи от наднормено тегло.

Участниците в експеримента били разделени на две групи – на първата давали обилно африканско манго, докато втората третирали с плацебо медикаменти за отслабване. В края на тестовия период хората, захранвани с повечко от африканския плод, постигнали забележителни резултати – средно те загубили по около 12 килограма за 70 дни, в сравнение с плацебо групата, при които не била отбелязана никаква съществена промяна в теглото.
 

Как да избирате и съхранявате мангото?

Изберете добре узрял жълто-червеникав плод. Опипайте за меки натъртени участъци и разгледайте за лепенка-етикет, която да удостовери произхода на плода. Съхранявайте мангото според цвета му. Зеленикавите плодове оставете на слънце, докато придобият жълтеникаво-червен цвят. Зрелите плодове консумирайте в рамките на една седмица. Можете да замразите плода за един до два месеца във фризера.Добави коментар