Мандарините - новите ябълки

47
Мандарините - новите ябълки

Те предпазват от затлъстяване и диабет

На запад е популярна поговорката "Ябълка на ден държи доктора далеч" (An Apple A Day Keeps The Doctor Away). Е, с мандарина може би римата няма да се получи, но се оказва, че цитрусовият плод е не по-малко полезен от ябълките, предаде bTV.

Специалисти от университета на провинция Западна Онтарио са установили, че мандарините предпазват от сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и диабет тип 2.

Плодът съдържа флавоноид - растителен пигмент, известен като нобилетин. Той е 10 пъти по-мощен от подобен флавоноид, богат източник на който са грейпфрутите.

За целите на изследването специалистите са подложили две групи мишки на Западна диета с богато съдържание на мазнини и прости захари. Гризачите от първата група наддали на тегло и проявили признаци на метаболитен синдром - повишени холестерол и триглицериди /мазнини в кръвта/, инсулин и глюкоза.

При тях било наблюдавано и затлъстяване на черния дроб. Всички тези показатели са рисков фактор за диабет и сърдечносъдови заболявания.

Към храната на мишките от втората група бил добавен нобилетин. Гризачите останали с нормално тегло и при тях не било отчетено повишение на холестерола, триглицеридите, инсулина или глюкозата.

"Нобилетинът предпази мишките от затлъстяване, както и от атеросклероза - отлагане на плаки по стените на артериите, което може да доведе до инфаркт или инсулт", обяснява д-р Мъри Хъф от изследователския екип.

Не за първи път д-р Хъф и колегите му откриват потенциална здравна златна мина на бакалския рафт. Преди две години специалистите установяват, че вещество в грейпфрутите, известно като нарингенин, осигурява защита срещу затлъстяване.

"Интересното обаче е, че нобилетинът в мандарините има 10 пъти по-мощен защитен ефект от нарингенина в грейпфрутите", казва д-р Хъф.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели награди



Добави коментар