Макароните са полезни

130
Макароните са полезни

И не вредят на талията ни

Mакароните могат да пощадят талията Ви, ако спазвате някои прости правила, установи проучване на италиански и американски специалисти, цитирани от в. "Кориере дела сера".

Общо взетоq досега повечето диетолози обвиняваха "пастата", както я наричат апенинците, като голям враг на изящните форми. Но най-нови изследвания установиха, че не всичко вкусно е вредно.

Макароните се оказват отличен източник на въглехидрати и съдържат предимно скорбяла, сложен въглехидрат, който е по-здравословен от обикновената захар. При еднакво съдържание на въглехидрати макароните са по-полезни за здравето от картофите, белия ориз и белия хляб и предизвикват по-малко покачване на кръвната захар.Но добрите думи за пастата не трябва да ни заблуждават. За да се опазим от надебеляване много важно е какви ще са порциите и начинът на приготвяне, пише novini.bg

Италианският диетологичен институт препоръчва една дневна порция да не надвишава 80 грама сурови макарони. Но спазването на това количество не е лесна работа, защото човек бързо се пристрастява към макароните и може да изяде, без да се усети, все по-големи количества.

Това бе установено от американско проучване, извършено от учени от университета в Пенсилвания. Те предложили на 50-ина доброволци в 4 последователни дни все по-големи порции паста. Като при всяко увеличение се поемали 30 на сто повече калории.Никой от участниците не забелязал калорийното "пресищане", нито оставил чинията си полупразна.

Диетолозите съветват да залагаме на макарони, приготвени от пълнозърнести, а не от рафинирани брашна.

Що се касае до рецептите, най-щадящи талията са комбинациите със зеленчуци и със зехтин. И едно ново италианско откритие. Веднага след сваряването на макароните, е хубаво те набързо да се запържат в тиган с врял зехтин, което се оказва, че помага за поддържане на здравословни нива на инсулина.Добави коментар