Магданозът – храна и природно лекарство

290
Магданозът – храна и природно лекарство

Той е бил особено уважаван и смятан дори за свещено растение, символ на радостта и славата

Билкарите не случайно подхождат към билките и подправките като към лекарство – спазват се конкретни дози, индивидуални за всеки човек.
Днес ще разгледаме магданоза.

Той е бил особено уважаван и смятан дори за свещено растение, символ на радостта и славата. Древните народи са смятали, че консумацията на магданоз ги прави твърди и силни, оттам и гръцкото му научно родово име – петрозелинум , в превод от гръцки думата „петрос“ е камък. Родината му са земите около Средиземно море. Според древните писания дъвченето на листата от магданоза преди пиене на вино предпазва от прекалено опияняване после.

Има два вида магданоз – с къдрави и с гладки листа. Изследванията показват, че къдравият магданоз съдържа по-големи количества витамин С. В магданозените листа, гладки или къдрави, се съдържа провитамин А, фолиева киселина, флаваноиди, захари и др. Много богати са на минерални вещества / калий, калций, магнезий, фосфор, желязо /. Магданозът съдържа етерични масла и подпомага храносмилането. Половин чаша изцеден пресен магданоз доставя около 10% от препоръчителната доза желязо и витамин С. Хлорофилът в магданоза е много полезен за имунитета и за детоксикация на тялото. Омега-3 мастните киселини в него помагат за предотвратяването на сърдечносъдовите заболявания и артрита.

Добре е да знаете, че в супена лъжица пресен магданоз има около 200 микрограма бета-каротин - мощен антиоксидант, посочва dir.bg. Съдържа и лутеин, и зеаксантин, които са много полезни за очите.Не може да не споменем и ползата му при туморни заболявания. Дължи се на маслото „миристицин“, за което се смята, че спира мутирането на клетки в белите дробове, според изследвания направени през 90 те години. Флаваноидното съединение у магданоза „апигенин“ , според специалистите, може да спре растежа на раковите клетки в тялото.

Приет в по-големи дози, обаче, магданозът може да доведе до усилване на приток на кръв в лигавицата на стомашно-чревния тракт и матката. Затова, големи концентрации / над 150 -200 гр / на магданоз, приети от бременни, може да предизвика спонтанен аборт, предупреждават специалистите.
Изсушеният магданоз е с по-слаби вкусови качества. Коренът на магданоза се ползва за получаване на етерични масла, които се влагат за ароматизиране на вина, сирена и др. Като лекарство народната медицина ползва магданоза за повишаване на апетита и за потискане на образуване на газове в червата. Ефективен е и при облекчаване на състояния, свързани с камъни или пясък в бъбреците, бъбречни колики и менструални смущения.

Билкарите предписват сок от магданоз за отстраняване на пигментни петна по кожата на лицето и ръцете.
За ползата на магданоза като лекарство задължително трябва да се консултирате със специалисти и лекари и да не предприемате самолечение.

Винаги, обаче, може да си направите един зелен и освежаващ сок в умерени дози и количество, с помощта на магданоза. Ако искате да се тонизирате или се чувствате изморени просто изцедете една краставица, 1-2 ябълки зелени ябълки, малко стъбла от целина и връзка магданоз. 

Добави коментар