Магданоз за тонус

93
Магданоз за тонус

И за добро зрение

Магданозът, заедно с копъра, е една от най-употребяваните подправки у нас. Присъствието му на трапезата ни е не само за украса, защото зелените стръкчета носят много здравословни ползи.

Магданозът съдържа витамините С и А, както и калий, калций, натрий, фосфор и желязо. Богат е на фолиева киселина, захари и белтъчни вещества. Често се използва при приготвянето на маски за лице - за почистване на кожата, както и против лош дъх.

Освен това подпомага храносмилането и тонизира организма, усилва отделянето на урина. Препоръчва се за повишаване на апетита, както и за подобряване на зрението. Вижте няколко рецепти, в които основната съставка е магданозът - заради многото му здравословни предимства.

Салата от магданоз и зелен лук
Продукти:
2 връзки магданоз, 5 стръка зален кромид лук, 1 лимон, 2-3 с.л. зехтин, сол
Начин на приготвяне: Магданозът и лукът се почистват и измиват. Нарязват се на ситно, посоляват се и се оставят да престоят 10-тина минути. Прибавя се обеленият лимон, нарязан на малки кубчета и всичко се залива с зехтина. Разбърква се добре.

Грах с магданоз
Продукти:
700 гр консервиран грах, половин връзка магданоз, 40 гр масло, 10 гр захар, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Към сварения грах се прибавят ситно нарязаният магданоз, черният пипер и захарта. Сместа се задушава 10 минути на тих огън в сгорещеното масло и се поднася.

Магданозени кюфтета
Продукти:
3 връзки магданоз, 500 гр извара, 3 -4 стръка зелен лук, 2 – 3 скилидки чесън, 3 яйца, 3 с.л.брашно, 3 с.л. корнфлекс, олио
Начин на приготвяне: Магданизът се измива, изтръсква се от водата, нарязва се на ситно и се смесва с изварата. Добавят се нарязания на ситно зелен лук, скилидките чесън и 1 яйце. От сместа от магданоз и извара се оформят кюфтенца големи колкото орех и се овалват в брашно, подреждат се и се слагат за 30 мин във фризера да стегнат. Загрява се олиото за пържене и всяко магданозено кюфте се потапя в разбито яйце, брашно, яйце, счукан корнфлекс и се пържи до златисто.

Агнешко магданозлия
Продукти:
1 кг агнешко, 2 връзки зелен лук, 8 връзки магданоз, 1 ч.ч. домати, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. олио, 1 ч.ч. агнешки бульон, 1 с.л. брашно, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Агнешкото се нарязва на порции, посолява се и се сварява. Нарязаните лук и магданоз се задушават в мазнината. Слага се червеният пипер и се задушава още 5 минути. Добавят се доматите. Ястието ври на тих огън 15-20 минути, след което се добавя месото, бульона и брашното. Къкри още 15 минути и се ръси с черен пипер преди сваляне от огъня.

Пъстърва с магданозен сос
Продукти:
2 пъстърви, 1 ч.ч. оцет, 1 ч.л. сол, 1 к.л. черен пипер, олио, 1 връзка магданоз, 1 с.л. сметана, лимони
Начин на приготвяне: Почистете пъстървата от вътрешностите и го оставете да престои за половин час в оцет, сол и черен пипер. След това го отцедете, оваляйте го в брашно и го изпържете равномерно от двете страни в сгорещено олио. Към останалата от пърженето мазнина прибавете 1 голяма и ситно нарязана връзка магданоз, заедно с черен пипер и 5 с.л. оцет. След около 2 минути добавете сметаната. Изчакайте да заври, свалете от котлона и пасирайте. Поднесете пържения карагьоз, полят с магданозения сос и гарнирайте с резени лимони.



Коментари

Коментар: 1
DhwosPbfXC

Such a deep anwesr! GD&RVVF


  • 1

Добави коментар