Лютеницата без ябълки

82
Лютеницата без ябълки

Патентоваме я като традиционно българско ястие

Лютеницата вече няма да се подслажда и сгъстява с ябълки. От състава на традиционната българска разядка ще се премахнат и тиквеното, и картофеното пюре. Днес започва работа експертна група, която ще пише браншови стандарти за лютеницата и кетчупа. Тя трябва да приключи работата си през септември, обясни шефът на агенцията по храните Йордан Войнов.

Засега е ясно, че в лютеницата ще може да се влагат пиперково и доматено пюре, моркови, патладжани, сол, захар, олио и около 15 вида подправки, между които лук и чесън.

Консервантите, изкуствените подобрители и сгъстители ще са забранени. Всяка фирма ще може да прави сама рецептата за традиционната зимнина, като се съобрази със заложените минимални изисквания за качество.

В кетчупа ще е разрешено използването само на един консервант, но също ще трябва да се прави от доматено пюре. След като приключи работата по стандартите, Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци ще започне процедура за запазване на лютеницата като традиционно българско ястие.

За целта, освен готова рецепта за приготвянето й, ще трябва да докажем, че тя се бърка по традиция поне от 50 години насам по нашите земи. Новите изисквания за минимално качество на лютеницата и кетчупа няма да доведат до поскъпване на продуктите, категорични са от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.Добави коментар