Любопитно за маслините

148
Любопитно за маслините

Най-здравословната храна на света

Маслината е дърво, ценено заради плодовете и семената си. Отглежда се в Средиземноморието и много други райони с топъл климат: Канарските острови, Крим, Кавказ, Югозападна Африка, Индия, Япония, Калифорния, Бермудските острови, Ямайка, Южна Америка.

В 100 г маслини се съдържат 160 kcal. Маслиновият зехтин съдържа около 75% мононенаситена олеинова киселина, антиоксиданти, витамин E и полифеноли. Зехтинът също доставя множество необходими ненаситени (омега-6) мастни киселини.

Сортовете маслини са множество, могат да бъдат зелени или черни, малки и големи, с различен вкус и различно съдържание на мазнини. Мариновани в лека марина имат цвят на тъмно вино и фин плодов вкус. Те са незаменими като аперитив, а също като добавка към салати. Ето няколко любопитни факта за тях:

Най-здравословната храна на света

В списъка на американския седмичник "Тайм" маслините са посочени в групата на най-здравословните храни на света. Маслините и зехтинът дължат своето благоприятно влияние върху организма основно на високото съдържание на необходимите за човека ненаситени мастни киселини, които понижават нивото на холестерола в кръвта. Маслините защитават сърцето и кръвоносните съдове срещу атеросклерозата. Те са една от основните съставки на средиземноморската диета, която се смята за образец за здравословно хранене.

1 дърво - 1 литър

Едно маслинено дърво може да даде около 1 литър зехтин. Случва се, когато годината е плодородна, едно маслинено дърво да даде дори два литра от тази ценна течност.

Дълголетно дърво

Маслината е вечнозелено дърво или храст, което достига от 4 до 12 м височина. Тя има сив пън и малки листа, наподобяващи кожа при докосване. Тя дава плодове веднъж на две години – след беритбата трябва да си почине и да събере сили, за да може отново да даде добра реколта от плодове. Може смело да се нарече свидетелка на миналите времена, тъй като живее до 1000 години!



11 маслини

Още древните гърци откриват маслини за своята кухня. Те смятат, че човек трябва да изяде 11 маслини, за да усети техния истински вкус. Популярността на маслините не намалява до днес, напротив – по целия свят този малък плод печели все повече привърженици, а зехтинът е предпочитана подправка за салати.

Предлагаме ви една оригинална гръцка рецепта - Тешеко с маслини

Продукти: 800 гр телешко месо, 1-2 глави лук, 50 мл коняк, 150 гр зелени маслини и няколко черни маслини, 15 мл зехтин, 2 ск. чесън, 30 гр сланина, 40 гр масло, 150 гр домати, 1 бр. дафинов лист, 250 мл телешки бульон, сол, черен пипер

Приготвяне: Почистете маслините от костилките. Нарежете сланината на малки кубчета. Измийте месото и с остър нож направете малки прорези в него. Мушнете в тях по една черна маслина и кубче сланина. В отделен сьд разтопете маслото сьс зехтина и ложете месото да се изпьржи до червено от всички страни, като прибавете лука, нарязан на филийки и целите скилидки чесьн.

Натопете месото с коняка и го запалете с клечка кибрит, за да се "опьрли".След това прибавете нарязаните на дребно домати, зелените маслини и подправките (магданоз и мащерка). Поръсете сьс сол и черен пипер и залейте с бульона.

Щом заври, оставете месото на слаб огьн, докато омекне. След като изстине, го нарежете на парченца. Наредете ги в плоска чиния и залейте сьс соса от ястието. Можете да го сервирате върху канапе от сварен ориз.



Добави коментар