Любопитни факти за пържените картофки

197
Любопитни факти за пържените картофки

Пържените картофи са любими почти на всеки човек

Пържените картофи са любими почти на всеки човек. Те не са изобретение на индустриалната епоха, както се смята обикновено, а са се появили много по-рано.

Много дълго време французи и белгийци са водели спор за първенството. Французите са започнали да пържат картофи на лентички под мостовете на Сена в годините на Великата френска революция. Около 1789 година картофките се наричали Pommes Pont-Neuf - "картофи от моста Пон Ньоф", на името на най-стария парижки мост.

Победата в този спор обаче печелят белгийците с помощта на стар семеен документ. Той доказва, че бедните обитатели на района около река Маас още през XVII век са пържели картофи, нарязани на продълговати парчета.И още любопитни факти за пържените картофки:

Официалният световен рекорд за ядене на пържени картофи е 2 килограма за 6 минути .

Около 7% от картофите, отглеждани в САЩ, свършват в хартиените пликчета на ресторантите "Макдоналдс".

Британските магазини за риба с пържени картофи продават над 247 млн. порции риба с пържени картофки на година. Това означава, че се продават почти по осем порции всяка секунда.

Най-ранното писмено споменаване на пържени картофи е в произведението "Повест за два града" от Чарлз Дикенс (1859 г.), където той говори за "тънки парчета картофи".

80% от хората в света притежават в хладилниците си поне един плик със замразени картофи.

Добави коментар