Любопитни факти за кестените

105
Любопитни факти за кестените

Кестените са високо ценени в готварството

Кестените са високо ценени в готварството. Тези красиви лъскави ядки са еднакво подходящи за добавка както към сладки, така и към солени ястия.
Сезонът на кестените е кратък - може да ги намерите само през есента, но вакуумирани и консервирани (напр. във вид на сладко) се срещат през цялата години в големите супермаркети.

Пресните кестени трябва да бъдат добре термично обработени и никога не се консумират сурови заради съдържанието на танинова киселина.
Трябва да отстраните обвивката на кестена чрез варене или печене. И за двата варианта се прави малък разрез. Външната обвивка е горчива и неприятна, така че се постарайте да я премахнете добре, съветва вестник "Стандарт".

Знаете ли, че...

1. Съществуват главно два вида кестени - ядливи и диви. Онези, които често подритваме по обсипаните със златист килим от есенни листа улички и тротоари, спадат към дивите кестени. Те, от своя страна, са отровни и се използват предимно в медицината.

2. За родно място на кестена се смятат Балканите, Кавказ и Мала Азия, откъдето по-късно дървото се е разпространило към Централна Европа, по Средиземноморието чак до Китай.

3. Предримските племена в Италия го наричали "горски хляб". Предполага се, че именно благодарение на него и богатото му хранително съдържание, те са преживявали успешно зимата. Кестените са били основна храна и на римските легионери.

4. Кестенът съдържат толкова витамин С, колкото и лимоните. Богат е също така и на витамините B1, B2 и витамин A, както и на минерали: калий, магнезий, фосфор, калций, желязо, натрий, а също мед, силиций и флуор. Дефицитът им в организма често води до липса на настроение, обща отпадналост и умора.

5. Макар че кестените са богати на въглехидрати, следователно висококалорични (в 100 г се съдържат около 248 калории), те са богати и на фибри, но бедни на мазнини.

6. Високото съдържание на лецитин в кестените бори стреса, ускорява метаболизма и има профилактично действие при сърдечно-съдови заболявания. Подсилват и паметта, а сладкият кестен се препоръчва при анемия, като за целта обаче болните, страдащи от малокръвие, се предполага да консумират кестени всекидневно от самото начало на есента до зимата - само така лечението би имало очакваният и желан ефект.7. Топлиннообработените кестени съдържат пектин и танин и имат диуретично действие, а кумаринът предпазва от склероза на кръвоносните съдове.

8. Сварените кестени, с добавен към тях мед, са се доказали като средство, носещо облекчение при болен далак и черен дроб. Кестенова каша пък се използва против язва.

9. Дивият кестен, макар и негоден за директна консумация от човека, намира своята роля в народната медицина. Той е идеално средство за лекуване на разширени вени, проблемнозарастващи рани. За кашлица и бронхит в употреба влизат семената на дивия кестен.

10. Известният народен лечител Петър Димков е определял кестените като източник на много силен заряд, способен да въздейства успокояващо. По думите му, те могат да акумулират слънце, енергия и живот и да я отдават през цялата година. Той силно вярвал, че самото им съхранение по джобовете на дрехите или прехвърляни от ръка в ръка измежду пръстите, кестените благотворно повлияват на нервната система, ставите, сухожилията, мускулатурата и душевното здраве на човека.

Крем от кестени

Необходими продукти

1 ч.ч. кестени
1 л прясно мляко
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 с.л. брашно
1 ванилия на прах
канела за поръсване

Сваряваме прясното мляко. В отделен съд разбиваме яйцата, прибавяме захарта, брашното и ванилията.Слагаме кестените, предварително сварени, обелени и ситно стрити. Изсипваме сместа на тънка струйка към млякото.Варим докато се уплътни крема, като бъркаме енергично.Сипваме от сместа в коктейлна чаша, поръсваме с канела. Кремът се консумира топъл.


Добави коментар