Любопитни факти за кафето, които не знаете

581
Любопитни факти за кафето, които не знаете

Дължим откриването на ефекта на кафето на... кози

Танцуващите козиСпоред легендата, етиопски овчари за пръв път случайно откриват ефекта на кафето върху жив организъм. Те забелязват, че когато техните кози ядат от плодовете на кафееното дърво, се превъзбуждат и започват да правят подскоци, наподобяващи танц.

Кафето расте на дърво

12 полезни свойства на кафето

Кафето, всъщност, расте на дърво, което достига до височина 9 метра. Обикновено се подрязва до 3 метра за по-лесно бране. Плодът на кафееното дърво се бере, изсушава се и се обелваq за да остане зелена на цвят семка. След това тя се изпича на висока температураq докато изпука и удвои своя обем. Препичането продължаваq докато кафееното зърно изпука втори път.

Еспресо и американоЕспресото не е вид, сорт или бленд кафе, а начин на приготвянето му. Единичното италианско еспресо е около 30 мл екстракт, направен от 7 грама прясно кафе, пресовано в цедката на кафемашина с натиск 9-15 кг, през което минава нагорещена вода с температура 90 градуса и налягане 9 бара за около 25 секунди.

Американото е еспресо, към което е добавена гореща вода. На американските войници през Втората световна война италианското еспресо им се е струвало много силно и винаги са искали да се разреди с вода. Така е произлязло името му.

Вижте кой е изобретил разтворимото кафе, от къде идва латето и още любопитни факти за кафетоДобави коментар