Любимите храни на различните поколения

97
Любимите храни на различните поколения

Здравословният начин на мислене се превръща в мода

С течение на годините, поколение след поколение, най-предпочитаните храни и хранителни навици се променят. С това се мени и модата в храненето, качеството на храните и здравето на хората. От международната компания за поръчки на храна foodpanda проследиха как се променят хранителните навици на различните поколения и какви храни са били консумирани.

Преди 100 години хората са приемали екологично чисти продукти, в повечето случай произведени от тях, като основно са наблягали на месо, млечни продукти и зеленчуци. На масата се слагало само това, което семейството само е произвеждало. В повечето случай жената в къщата е била домакиня и изцяло се е заемала с готвенето.

Проучване показва, че в далечното минало семейството много по-често е закусвало, обядвало и вечеряло заедно, отколкото в наши дни. Нашите прабаби и дядовци не познават вегетарианството и никога не са пропускали закуска. За това поколение първото хранене за деня е било най-важно.

През годините животът става все по-динамичен и труден. Големите градове се развиват много бързо и все повече хора предпочитат модерния живот пред земеделския. Отварят се все повече ресторанти и места за бързо хранене, а многобройните асортименти в магазините ни заливат от всеки ъгъл. Забързаният начин на живот и еманципацията при жените дава отражение и при времето, което слабият пол отделя за приготвяне на храна.

Според проучване, през 50-60-те години на XX век максимумът за стоене над печката става 2 часа. Храненията намалят до две на ден, като масово се пропускат закуската и обядът. Най-предпочитаните храни са полуфабрикатите и тези, които не изискват много време за приготвяне, а обединяването на семейството е по-скоро около телевизора, отколкото около масата, посочва Дарик радио.

През 90-те години полуфабрикатите заемат основно място на трапезата. При над 70% от анкетираните закуската се пропуска и първото им хранене е на обяд, на крак. Предпочитаната храна са пиците и бургерите. Увеличава се посещаемостта на ресторантите и поръчките на готова храна за вкъщи. Членовете на семейството се хранят отделно, който каквото намери в хладилника, а времето за готвене спада до 40-минути.

През тези години затлъстяването достига до епидемични нива. Все по-рядко се консумират плодове и зеленчуци, а качеството на храните е занижено. Количеството поглъщана храна на ден е по-малко, отколкото през изминалите десетилетия, но калоричността и вредните елементи в храните - двойно по-големи. Бързото нарастване на хранително-вкусовата промишленост показват своето влияние върху здравето ни.

Вижте още: 4 храни, от които ще поумнееш

От няколко години насам все по-често започва да се говори за здравословни хранене и навиците на хората се променят много бързо. Започнахме да обръщаме внимание на здравето си и какво слагаме в устата си. Днес купуваме много повече плодове, зеленчуци и риба. Набляга се предимно на протеини и по-малко въглехидрати.

В менюто си вече включваме полезни храни като семена, ядки и полезни заместители на вредните елементи. Започнахме да се интересуваме от качеството на храната, независимо колко по-скъпо би ни излязло и се вглеждаме внимателно в етикетите на храните. Хората предпочитат да платят повече за прясна и здравословна храна.Друг интересен факт е, че консумацията на захар е спаднала двойно за последните 5 години. Отвориха се множество заведения за здравословно хранене, магазини и ферми за био продукти, което води до вероятно подобряване и на здравето на човека. Здравословният начин на мислене се превръща в мода. Храненията се увеличават до 4-5 на ден, а часовият диапазон, в който поемаме храна, е 7:30- 19:30. За сравнение, при предните поколения, последното хранене за деня е било межди 20:30- 22:00.

Много неща се промениха през годините. И ще продължават да се променят. За да сме здрави, трябва да обръщаме внимание не само на хранителните навици, но и на начина ни на живот. Повече пресни храни, повече спорт и по-малко стрес - това е тайната на дълголетието.Добави коментар