Любими ястия с пиле

161
Любими ястия с пиле

Които ще харесат на цялото семейство

Пилешкото месо укрепва организма и стимулира нервната система заради високото съдържание на протеини. Освен че е диетично, то съдържа и много полезни вещества, като витамините от групата В, А, D и Е, а също и желязо и фосфор. Полезно е за децата заради наситените мастни киселини.

И ако това не ви е убедило в ползите от пилешкото, вижте няколко вкусни рецепти, които си заслужава да опитате.

Салата с пилешко и портокали
Продукти:
пилешки гърди, маруля, 150 гр портокали, 200 гр краставици, 1/2 с.л. оцет, 15 мл зехтин, 1 ч.л. горчица
Начин на приготвяне: Подправете на вкус сварените пилешки гърди и ги нарежте на тънки филийки. Накъсайте марулята и прибавете към нея резенчета от 1/2 портокал и нарязаната на кръгчета краставица. Смесете всичко и залейте с дресинг от малко горчица, сока от останалия портокал, оцета, зехтина, сол и черен пипер на вкус.

Паста с пиле, грах и моркови
Продукти:
500 гр паста, 4-5 моркова, 1 консерва грах, 1 глава лук, 500 гр пилешко филе, 3-4 с. л. зехтин, 1 скилидка чесън, 1 ч. л. кимион, 1 ч. л. риган, 1 с. л. вегета, 1 с. л. червен пипер, 4 с. л. доматено пюре, 200 мл гореща вода
Начин на приготвяне: Макароните се сваряват по указанието на опаковката. За соса с загрява зехтин в дълбок тиган и се запържва пилешкото месо за 2-3 минути. Добавят се лукът и морковите. Запържват се за 1-2 минути. Добавят се подправките, доматеното пюре и се долива водата. Задушава се до готовност на месото около 15-20 минути. Накрая се прибавя и грахът. Сосът се изсипва при пастата и се разбърква.

Пица "Бягащото пиле"
Продукти:
готово тесто за пица, доматено пюре, пушено пилешко месо, топено сирене, кашкавал, царевица, чубрица или босилек, люта чушка, царевично брашно
Начин на приготвяне: В предварително намазнена и поръсена с царевично брашно тавичка се разстила тестото на тънка кора. Намазва се с доматеното пюре и се поръсва с чубрица. Слагат се пилешкото месо, нарязано на кубчета, и царевицата. Върху тях се подрежда топеното сирене, нарязано на кръгчета. Най-отгоре се поръсва обилно настърган кашкавал и се пече в предварително загрята на 220 С фурна за около 20 минути.

Пилешки хапки с корнфлейкс
Продукти:
500 гр пилешки гърди, 4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. чесън на прах, корнфлейкс, 1 кубче пилешки бульон, олио, мазнина за пържене
Начин на приготвяне: В съд се смесват киселото мляко, лимоновият сок, червеният пипер, чесънът и стритият бульон. Прибавят се и пилешките гърди, нарязани на парченца. Съдът се покрива и се оставя в хладилника за 2 часа. Корнфлейксът се счуква на много ситно. Всяка хапка се овалва в корнфлейкс и се изпържва до златисто.

Солена торта с пиле
Продукти:
8 палачинки, 300 гр пилешки гърди, 2-3 кисели краставички, 2-3 супени лъжици майонеза, 50 грама сирене, 10-15 маслини, 2-3 супени лъжици лютеница, кетчуп и сметана за покриване на тортата
Начин на приготвяне: Свареното пиле се накълцва на ситни кубчета и разделя на две. Едната половина се смесва с маслините, нарязани на кръгчета, натрошеното сирене и лютеницата, а другата – с майонезата и нарязаните на ситно кисели краставички. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. След това се реди тортата – палачинка, плънка с лютеница, палачинка, плънка с майонеза. Тортата се покрива с тънък слой кетчуп. Върху него, използвайки хартия за печене, се рисуван концентрични окръжности със сметана. След това се прокарва с шишче линия от центъра на тортата към ръба, а до нея – линия от ръба към центъра.



Добави коментар