Любими рецепти със заешко

1142
Любими рецепти със заешко

Най-диетичното месо

Месото на домашния заек е най-хранителното и най-лесно усвоимото. Бедно е на мазнини - то е по-диетично от пилешкото. Съдържа фосфор, калий, натрий, витамин В, както и на желязо, цинк и селен. А сред месата е рекордьор по съдържание на витамин Е. Вижте любимите ни ястия със заешко.

Салата със заешко
Продукти:
200 гр месо от заешко бутче, 4 с. л. олио, 1 глава лук, 1 глава целина, 1 цвекло, 1 кисела краставичка, 1 твърдо сварено яйце, 4 с. л. сос тартар, 2-3 листа от целина, сол, лимонов сок и черен пипер
Начин на приготвяне: Месото се задушава със ситно нарязания лук, малко сол и вода в част от мазнината. След като се поохлади, се нарязва на малки парченца. Сварява се целината. Като омекне, се нарязва на дребни парчета и се задушава в останалата мазнина, заедно с листата от целина, които са нарязани на ивици. Месото, целината и сосът се разбъркват в дълбок съд. Добавят се на вкус черен пипер и сол. Салатата се подправя с олио и лимонов сок. Поставя се в плитка стъклена чиния и се гарнира с парчета сварено цвекло, нарязани твърдо сварени яйца и нарязана кисела краставичка. Оставя да се охлади в хладилник.

Супа със заешко
Продукти:
1 заек, 200 гр броколи, 50 гр глава целина, 1 печена чушка, 1 глава лук, 1 морков, 1 кубче гъбен бульон, 1 дафинов лист, 2 с. л. универсален сос, 1 1/2 ч. л. сол, 30 гр масло, 1 ч. ч. прясно мляко, 2-3 ч. л. брашно, 1 ч. л. къри
Начин на приготвяне: Заекът се обезкостява. Костите се поставят в тенджера, заливат се със студена вода и се посоляват. Добавят се почистените и нарязани на дребно морков, лук и целина, ароматизира се с дафинов лист и се вари около 30 минути, като се отпенва. След това костите се изваждат и щом се охладят, месото по тях се отделя. В супата се поставят дробчетата и бъбреците на заека, сваряват се, след което се изваждат и се нарязват на дребно. Броколите се измиват със студена вода и се варят в бульона 5 минути. Супата се подправя с универсален сос, стрива се кубчето бульон и се връщат заешкото месо и нарязаните дреболии. Кърито се запържва в предварително загрятото масло, сипва се брашното и се разбърква. Оттегля се от котлона и постепенно, като се бърка, се налива млякото. В застройката се наливат няколко черпака от бульона и всичко се връща в супата. Кипва се, ври около минута и се оттегля от котлона. При сервиране всяка порция супа се декорира с нарязана на ивици печена чушка.

Заек на фурна с пресни картофи
Продукти:
1 заек, 1 с.л. масло, 1.5 кг пресни картофи, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, черен пипер, сол, лимонов сок, магданоз, дафинов лист
Начин на приготвяне: С подправките, предварително пасирани и мазнината се маринова нарязаният на парчета заек. Престоява около 1 час. Подреждат се картофите, посолени и омесени с лука и чесъна в съд за печене и върху тях се нарежда добре маринованият заек. Пече се до зачервяване.

Паеля със заешко
Продукти:
1 глава лук, 5 скилидки чесън, 500 гр ориз, 1 червена печена чушка, 1 зелена печена чушка, 100 гр млечна царевица, 100 гр грах, 100 гр моркови, 700 гр заешко, 1/2 ч.л. шафран, 1 ч.л. черен пипер, кимион, 100 гр зехтин, 1 лимон
Начин на приготвяне: Заешкото се нарязва и се поръсва със сол, пипер, кимион и сока от лимон и се оставя да престой в хладилник 1 час. Запарваме в отделен съд заешкото с малко зехтин. Когато е добре запържено, добавяме около 1 литър вода и оставяме на слаб огън, докато омекне. На слаб огън се задушава ситно нарязаният лук и обелените скилидки чесън. Добавят се останалите ситно нарязани зеленчуци и се задушават. Добавя се измитият ориз и се запарва, докато зърната добият прозрачен цвят. Добавяме заешкото заедно с бульона и доливаме 500 гр вода. Прибавяме шафрана и останалите подправки на вкус.

Хапки от заешко
Продукти:
1 кг заешко месо, 3 яйца, галета, сол, черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, 2 ч.л. къри, 1 лимон, магданоз
Начин на приготвяне: Сварете целия заек, обезкостете го и го нарежете на средни хапки. Овкусете ги в голяма купа със соевия сос, къри, сол, черен и червен пипер. Оставете в хладилника да се овкусят за около час. Загрейте мазнина в тиган, оваляйте хапките последователно в галета, яйца, пак галета и завършете с яйца. Хапките от заешко месо се пържат в доста мазнина и силно сгорещена, докато хванат златиста коричка. Поднесете заешките хапки с накълцан магданоз и резени лимон.

А вие как приготвяте заешкото и присъства ли то на трапезата ви? Споделете в коментарите.



Добави коментар