Любими рецепти със свинско

403
Любими рецепти със свинско

Не е най-подходящо за лятото, но пък го обичаме

Основното правило при консумирането на свинско месо е то да е с възможно по-малко мазнини и не в голямо количество. Не е най-подходящата храна за лятото, защото при усвояването му от организма се отделя топлина. Това месо съдържа витамин В12, цинк, магнезий и селен. Не е препоръчително за трапезата ви, ако имате екзема или пък заболяване на черния дроб. Вижте няколко вкусни рецепти със свинско.

Салата с макарони и свинско месо
Продукти:
2 глави кромид лук, 1 ч.л. оцет, 1 с.л. зехтин, 500 гр макарони, 200 гр свинско месо, 2 скилидки чесън, 1 опаковка майонеза, 1 сварен морков, 3 стръка магданоз, сол
Начин на приготвяне: Кромидът се нарязва на лунички, може и на по-дребни парченца. Запържете го в половината зехтин, а след като го извадите от тигана, го наръсете с оцета. Сварете макароните в отделна тенджерка. В отделен съд задушете нарязаното на парчета свинско месо, заедно с малко зехтин и нарязания морков. След като сварите макароните, ги оставете да се охладят. Смесете ги с лука, както и със свинското месо. Направете смес от майонезата и пресования чесън. От нея се слага съвсем малко в чиния, а отгоре се нарежда готовата салата от макароните и месото. Поръсете с листенца от зелените подправки и сервирайте.



Зеленчукова супа със свинско месо
Продукти:
500 гр свинско месо, 150 гр стар кромид лук, 150 гр моркови, 1 глава целина, 200 гр картофи, 30 гр масло, 1 л телешки бульон, 2 гр черен пипер, индийско орехче
Начин на приготвяне: Нарежете месото на парчета. Почистете и измийте зеленчуците. Лука нарежете на ситно, морковите, керевиза и алабаша - на ивици, а картофите - на кубчета. Сгорещете в тенджера маслото и запържете лука. Добавете месото и ги изпържете добре от всички страни. Налейте бульона и задушавайте 15 минути. Прибавете зеленчуците. Посолете и подправете със смлян черен пипер. Варете супата на тих огън 25 минути. Подправете на вкус с индийско орехче- По желание досолете и прибавете още черен пипер.



Пълнени домати с месо
Продукти:
500 гр смляно свинско месо, 12 домата, 1 к.ч. ориз, 1 стрък пресен лук, 5 с.л. олио, 1 яйце, 1 връзка магданоз, черен пипер, кашкавал
Начин на приготвяне: Задушете ситно нарязания лук в мазнината и 2 с.л. вода. Прибавете месото и продължете задушаването, докато водата се изпари и остане само на мазнина. Дръпнете от огъня, прибавете ориза, сварен предварително с 2 к.ч. топла вода, нарязания магданоз, сол, черен пипер, яйцето и разбъркайте добре. Отрежете капачета на доматите, издълбайте ги и ги напълнете с подготвената смес. Захлупете капачетата, наредете доматите в намазана тава и ги покрийте с фолио. Печете 10-15 минути в предварително загрята фурна. Поръсете с настъргания кашкавал и запечете още малко.



Свинско филе с плънка
Продукти:
1 кг свинско филе, 500 гр гъби, 50 гр масло, 4 кисели краставички, 300 гр топено сирене, 1 ч.ч. брашно, 0.5 л зеленчуков бульон, 1 ч.ч. бяло вино, 100 гр изцедено кисело мляко, 100 гр кашкавал черен пипер
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на филии и се начуква леко на тънко, посолява се със сол и черен пипер. Прави се плънка от гъбите, задушени с масло, нарязаните на дребно кисели краставички и нарязаното топено сирене. Слага се черен пипер върху едно парче филе, поръсено със сол, разстила се плънката по средата и се похлупва с друго, поръсено със сол и черен пипер. Краищата се начукват леко, за да залепнат. Овалва се в брашно и леко се запържват. Слагат се в тавичка и се заливат с 1 ч.ч. бяло вино и сос от 0.5 л зеленчуков бульон с кисело мляко и настърган кашкавал. Пече се до сгъстяване на соса.



Мераклийско мезе
Продукти:
4 свински вратни пържоли, 2 глави лук, 100 гр гъби, 100 гр кашкавал, 1 ч.л.черен пипер, сол на вкус, 2 водни чаши червено вино, 5 с.л.олио
Начин на приготвяне: В намазаната с олио тавичка слагаме пържолите. Прибавяме нарязания на лунички лук и гъбите на кръгчета. Добавяме подправките и заливаме с виното. Добавете вода в съда, докато покрие пържолите. Завийте тавичката с фолио и печете в силно нагрята фурна за 40 мин. Извадете тавичката и махнете фолиото, настържете кашкавала.

Вижте и любимите ни рецепти със заешко, телешко и пилешко месо.



Добави коментар