Любими рецепти с телешко

137
Любими рецепти с телешко

Много вкусни

Заради високото съдържание на желязо телешкото месо е особено препоръчително за децата. Много е подходящо и за хора с анемия. Освен това се усвоява лесно от организма. Богато е на белтъчини, затова се препоръчва при по-големи физически натоварвания, за възстановяване след наранявания или изгаряния. Вижте няколко от любимите ни рецепти с телешко.

Салата с телешко и грейпфрут
Продукти: 3 грейпфрута, 150 г студено, варено телешко, 1 ч.л. оцет, 4 с.л. пикантен сос, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Срязваме грейпфрутите наполовина, изваждаме вътрешността им и я нарязваме на парченца. Смесваме с телешкото месо, нарязано на ивици. Подправяме с оцет, черен пипер, сос, сол и разбъркваме добре.

Супа от телешко
Продукти:
400 гр телешко месо, 3-4 картофа, 1-2 глави лук, 3 скилидки чесън, 1 с.л. доматено пюре, 3 дръжки целина, 1/2 ч.л. кимион, 1 дафинов лист, кората на един лимон, чубрица, мащерка, магданоз, сол, олио, кисело мляко
Начин на приготвяне: Нарежете телешкото на малки късове и го сложете да се задуши в мазнината и малко гореща вода. След малко добавете накълцания лук и щом леко омекне, долейте един литър гореща вода и варете супата половин час. След това прибавете нарязаните картофи, дръжките от целина, лимоновата кора, дафиновия лист, кимиона, мащерката и чубрицата. Оставете супата да къкри, докато месото е напълно готово. Към готовата супа прибавете разбитото кисело мляко с малко сол и счукания чесън. Подправете с накълцан пресен магданоз.

Сарми с телешко и маслини
Продукти:
1 кисела зелка, 300 гр телешко месо, 2 стръка праз, 15 черни маслини, 2 червени чушки, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. течна сметана, олио, черен пипер, сол, червен пипер, копър
Начин на приготвяне: В дълбок съд загряваме олиото и запържваме накълцаното на дребно месо. Добавяме нарязания на малки парченца праз, чушките, нарязани също на дребно, както и маслините. Бъркаме няколко минути, докато омекне празът и добавяме ориза. Разбъркаме заедно с него няколко минути и заливаме със сметаната. Подправяме със сол и други подправки и бъркаме, докато се сгъсти сместа. Оформете сармите по стандартния начин, като изрежете дебелата основа на зелевите листа, слагате по 1 с.л. от плънката и оформяте стегнати сарми. Подреждат се в по-дълбок огнеупорен съд и се заливат с приготвената запръжка от маслото и червения пипер. Сармите се поръсват с копър и се заливат с топла вода - малко над нивото на сармите. Пекат се под фолио или капак за около час и половина, до готовност на месото.

Пикантно телешко
Продукти:
1 кг телешко месо, 5-6 картофа, 2 шепи замразен грах, 2 с.л. соев сос, 2 с.л. горчица, 2 с.л. доматено пюре, 1 с.л. мед, 2 с.л. оцет, 1 с.л. царевично нишесте, 1 щипка джиндифил, 1 щипка мащерка, 1 дафинов лист
Начин на приготвяне: Задушете месото, заедно с виното, вода и малко олио за около 1 час. После добавете нарязаните картофи, граха, соевия сос, горчицата, меда и оцета. Оставете да се задушава за около половин час. При нужда се добавя чаша топла вода, но внимавайте да не стане рядко. Накрая ястието се овкусява с подправки и ври още 5 минути. Изключете котлона и прибавете размитото в малко вода нишесте.

Телешки хамбургер
Продукти:
5 питки за хамбургер, 500 гр телешка кайма, 1/2 глава лук, 1 зелена ябълка, 1 с.л. нишесте, риган, сол, 5 яйца, 2 кисели краставички, 1 домат, 1 зелена салата, 3 с.л. майонеза, 1 с.л. кетчуп
Начин на приготвяне: Лукът и ябълката се настъргват в каймата. Ароматизират се с риган, посоляват се и се добавя нишестето. Омесва се и се оставя да престои 10 минути, покрито. Доматът и краставичките се нарязват на колелца, салатата – на тънки ивици. Каймата се поставя в голям найлонов плик и се разточва с точилка на правоъгълна форма с дебелина 1 пръст. След това горната част на найлона се отстранява и с метален пръстен се отрязват дискове. Пекат се върху сух тиган по 5 минути от всяка страна. Хлебчетата се разрязват напречно на половина, нареждат се в тава и се пекат на горен реотан в силно сгорещена фурна. Майонезата се поставя в купичка, добавя се кетчупът и се разбърква. Яйцата се изпържват. Всяко хлебче се намазва със соса от вътрешната страна на основата и капачето, поставят се зеленчуци, по един бургер и по едно изпържено яйце. Хамбургерът се затваря и се поднася.

Баница с телешко
Продукти:
1 пакет кори, 50 гр телешко, 20 гр лук, сол, черен пипер, олио
Начин на приготвяне: Мазнината се загрява и в нея се слагат нарязаният на дребно лук. След като се поизпържи, се прибавя месото, което е предварително смляно. Накрая се слагат солта и смления черен пипер. Плънката се поръсва между корите, след като е изстинала. За да добие баницата хубав вид и лъскавина, отгоре се поръсва с вода и мазнина. Пече се в умерена фурна. След като се опече, баницата се слага веднага на студено, защото ще спадне. Докато се поднесе, се държи покрита с кърпа, без да се ръси с вода.



Добави коментар