Любими рецепти с агнешко

546
Любими рецепти с агнешко

Това е едно от най-полезните меса

Агнешкото е едно от най-полезните меса. Заради съдържанието си на веществото лецетин е идеално за профилактика срещу диабета. То допринася за нормалната обмяна на веществата и стимулира панкреаса. Съдържа много флуор, което го прави борец срещу кариесите, а заради наличието на калий, магнезий и натрий консумацията му подобрява сърдечната дейност.

В агнешкото месо се съдържат още и желязо и йод, което го прави препоръчително за трапезата на децата. Но не забравяйте, че там не бива да присъства прекалено често. Заради повишеното му съдържание на мазнини, които не са полезни за организма, а усвояването им в горещите дни е много трудно.



Салата с агнешко, спанак и мента
Продукти:
300 гр картофи, 2 печени чушки от буркан, 5 ч.л. олио, 2 с.л. винен оцет, няколко листа мента, 2 щипки захар, 85 гр фета сирене, 2 шепи млад спанак, 1 агнешка пържола, почистена от мазнината
Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 220 градуса. Обелете и нарежете картофите. Разстелете ги в тавичка и ги печете 12 мин. Разбийте 4 ч.л. от олиото с оцета, нарязаните ментови листа, захарта, малко сол и пипер. Накъсайте чушките на парченца и ги сложете в голяма купа, заедно с фета сиренето и спанака. Загрейте на котлона оребрен тиган. Намажете пържолата от двете страни с малко олио и я овкусете със сол и пипер. Запечете я по около 2-3 минути от всяка страна и я оставете настрана. След като картофите се изпекат, извадете тавичката от фурната. Срежете ги на още по-малки резенчета, объркайте ги с 1 ч.л. олио и ги печете още 3 минути. Нарежете пържолата на тънки филенца. Добавете дресинга и топлите хрупкави картофи в купата с чушките. Разбъркайте и прехвърлете салатата в плато или в 2 чинии за сервиране. Отгоре аранжирайте агнешките филенца и поднесете.

Агнешка супа
Продукти:
600 гр агнешко мес, 2 1/2 л вода, 2 глави лук, 3 моркова, 2 стръка целина, 100 гр ориз, 2 с.л. джоджен, 3 яйца, сок от 2 лимона, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Сложете месото и водата да заврят. Оберете пяната няколко пъти, след това намалете огъня. Нарежете лука и целината на дребно, морковите на кръгчета. Прибавете ги към агнешкото. Подправете на вкус със сол и черен пипер. Оставете супата да къкри около 2 часа, докато месото се отдели от костите. Изваждате месото, нарязвате го на парченца, като преди това махате костите и тлъстините. Върнете месото в тенджерата. Оставете го да заври и прибавете ориза. Варете още 10 минути. Изключете огъня и прибавете джоджена. Отделно разбийте яйцата на пяна, сипете лимоновия сок и чаша от бульона. Разбъркайте добре. Застройте супата, като бъркате непрекъснато, без да завира.



Агнешко сувлаки
Продукти:
2 глави кромид лук, 3 зелени чушки, 600 гр домати, 1.5 кг агнешко месо, 200 мл сухо бяло вино, 100 мл зехтин, 50 мл пресен лимонов сок, 3-4 сликидки чесън, 3 с.л. риган, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Лукът се обелва и разрязва на четвъртинки, чушките на големи парчета, доматите - на половини. Месото се разделя на 8 порции и се нарязва. Месото и зеленчуците се подреждат на шишчета, като се редуват. От виното, зехтина, лимоновия сок, предварително пресования чесън и подправките се приготвя марината. Шишчетата престояват в нея 24 часа, след това се пекат на скара или барбекю.

Пълнени патладжани с агнешко
Продукти:
2 патладжана, 200 гр агнешко, 2 домата, 1 мокров, 1 глава лук, 4 скилидки чесън, половин връзка магданоз, сол, черен пипер, настърган кашкавал, 1 стрък зелен лук
Начин на приготвяне: Почистете патладжаните, нарежете ги на половинки и ги блаширайте в леко подсолена вода за няколко минути. Извадете ги, отцедете и издълбайте сърцевината им. Издалбаната част накълцайте заедно с лука и сложете да се запържи в сгорещено олио или зехтин. Добавете накълцания чесън, настъргания морков и наситнените домати. Добавете сол и черен пипер на вкус и оставете да къкри, докато течността от доматите не се редуцира значително. През това време накълцайте на много ситно агнешкото и го запържете равномерно в малко сгорещена мазнина. Прибавете накълцан магданоз към зеленчуците, сипете месото и напълнете с плънката патладжаните. Подредете в намаслена тава, полейте с малко зехтин, наръсете с кашкавал и сложете да се запекат във фурната. Ако ви остане от плънката, я разпределете около патладжаните в тавата. Поднесете пълнените патладжани, поръсени с накълцан зелен лук.



Агнешко задушено с боб
Продукти:
1 стрък праз, 400 гр агнешка плешка, 250 гр боб, 2 домата, сол, мащерка, лук, дафинов лист, чесън, сос Уорчестър
Начин на приготвяне: В тенджера под налягане слагаме до чаша и половина нарязан лук, боба, 3-4 чаши вода, нарязаните домати, подправките и месото. От месото можем да махнем мазнината. Когато вентилът на тенджерата покаже, че налягането е достатъчно, засичаме 30 минути и ястието е готово.

Вигте и любимите ни рецепти с пилешко, телешко, свинско и заешко.



Добави коментар