Лукът - полезен и вкусен

81
Лукът - полезен и вкусен

Той винаги е налице в кухнята

Лукът, без съмнение, е сред най-непретенциозните, но пък задължителни за почти всяка гозба зеленчуци. Той винаги е налице в кухнята. Именно лукът най-често е в основата на добрия вкус и се използва в много национални кухни и стилове за готвене из целия свят.

Суров, маринован, сотиран, печен, карамелизиран, пържен или варен в супа, лукът почти винаги присъства в рецептите, но най-често го възприемаме като подправка, а не като част от основното съдържание. Той дава името на цялото семейство зеленчуци - лукови, към което принадлежат също и чесънът и празът.Хранителна информация за лука

1/2 купичка накълцан лук съдържа средно:
• Калории: 32 kcal
• Мазнини: 0,9 г
• Въглехидрати: 7,5 г
• Протеини: 0,9 г
• Фибри: 1,4 г
• Гликемичен индекс: Нисък

Лукът е богат на фитонутриента кверцетин, който се съдържа в голямо количество и в някои плодове - например ябълките. Кверцетинът действа като антиоксидант, но антиоксидантният му ефект е по-силен, когато веществото се приема от естествен източник, какъвто е лукът, а не под формата на хранителна добавка.

Данните от различни изследвания показват понижен риск от сърдечни заболявания, белодробен рак и астма при хората, в чиято диета редовно присъстват храни, богати на кверцетин. Друга отличителна характеристика на храните от семейство лукови е, че те са богати на серни компоненти. Именно те са и източникът на острият им и специфичен мирис. Съдържащите сяра компоненти имат противовъзпалителен ефект.

Консумацията на повече лук се свързва още и с по-добрата плътност на костите и е от полза за съединителната тъкан.

На пазара се предлагат много различни видове лук, като някои разновидности имат допълнителни фитонутриенти. Например, червеният лук съдържа и фитонутриента антоцианин. Независимо от вида и размера, важното е да избираме твърди, добре оформени глави лук, които не са покълнали откъм върха и нямат меки петна или плесен.• Лукът трябва да се съхранява в сухо, добре проветриво помещение далеч от силна топлина, светлина и влага.
• Ако е възможно, е най-добре да съхраняваме целите глави в мрежичка, закачена някъде.
• Препоръчително е обаче лукът да не е близо до картофите, защото в противен случай той ще абсорбира влагата и етиленовия газ от тях и ще се развали по-бързо.
• Накълцаният или нарязан на колелца суров лук трябва да се съхранява в хладилник, но въпреки това следва да се използва възможно най-скоро.

Заради всички ползи, които има за здравето ни, както и заради отличния вкус, който лука придава на ястията, можем спокойно да го използваме големи количества, когато готвим – към пържените ястия, супите, задушеното, омлетите, сосовете, дори върху пицата, съветва woman.bg.Добави коментар