Лукът и чесънът идват на помощ на антибиотиците

15
Лукът и чесънът идват на помощ на антибиотиците

Смъртоносните бактерии стават все по-малко уязвими от антибиотиците, а учените трудно или изобщо не успяват да създадат нови поколения ефективни лекарства

Смъртоносните бактерии стават все по-малко уязвими от антибиотиците, а учените трудно или изобщо не успяват да създадат нови поколения ефективни лекарства. Затова те решиха да потърсят разковничето в древните писания и откриха необходимата формула в така наречената Лекарска книга на Балд с хилядолетна история. Не всички рецепти в средновековния английски ръкопис са издържали изпитанието на времето, пише Би Би Си. И въпреки че мехлемът срещу нощни посещения на таласъми днес не се търси, така нареченият мехлем за очи на Балд се оказва много ефективно средство.

Учените вече бяха установили, че това лекарство убива златистия стафилокок Staphylococcus aureus, но новите изследвания не само потвърдиха резултатите, а и доказаха, че мазилото може да унищожи особено резистентни към съвременните лекарства биологични колонии, сформирани от стафилококите. Резултатите от проучванията, проведени в университета Уорик, са публикувани в „Scientific Reports“. В рамките на експеримента са били приготвени 75 порции от мехлема на Балд, в чийто състав влизат лук (или праз – от рецептата не става много ясно, затова са приготвени два варианта), чесън, жлъчка от крава и вино.

Оказало се, че всеки път сместа се е справяла безпроблемно със стафилококите, срещу които съвременните лекари използват антибиотици, които надхвърлят няколко пъти обичайните дози. Тя се преборила успешно и с други опасни бактерии, заразяването с които се лекува трудно и често завършва с ампутация. Учените подчертават, че съставките от лекарството на Балд действат само в комбинация. Когато опитали да отделят някоя от тях или да ги прочистят, ефективността рязко намалявала.

Следва да се има предвид, че средновековните лечители се стремели да обединят природните дадености на различните вещества, които се допъвали взаимно и усилвали ефекта на лекарството. За разлика от тях, съвременната фармация се стреми да разбие медикаментите на съставните им части и да ги прочисти максимално. Така например виното, лукът или жлъчката поотделно проявили слаби антимикробни свойства не успели да се справят не само със стафилококовите колонии, но и със свободно движещите се бактерии.

В материала се посочва, че учените предстои да изяснят дали мехлемът за очи на Балд действа в клинична среда, но вече е ясно, че няма да навреди, затова се препоръчва фармацевтите да обърнат внимание на рецептата, посочва БГНЕС. 

Добави коментар