Лук за имунитет

324
Лук за имунитет

Лук от седем болести лекува

Лук от седем болести лекува. Тази поговорка на древните славяни пази валидността си и в наши дни. Медицината отдавна е признала достойнствата на кромида и чесъна като лечебни свойства. Зеленчуците често са на трапезата ни, но знаем ли какво съдържат и защо са полезни?

Универсално средство за повишаване на имунитета - това е едно от големите достойнства на лука и чесъна. Препоръчва се консумацията им по време на зимните вируси за засилване на имунната система. 70 гр лук пък задоволяват напълно нуждите на организма от витамин С.

В миризливите листа на кромида се съдържат още витамин В1, В2, В6, Е, РР1, калий, фосфор, калций, желязо и лимонена киселина. Освен това във веществата, отделяни от лука, има фитонциди, които унищожават болестотворните организми. Доказано е, че дъвченето на лютия зеленчук в продължение на 3 мин. убива всички бактерии в устата.

Заради съдържанието на сяра кашата и сокът от кромид успешно лекуват пъпки и обриви, изгаряния, а и са противовъзпалително средство. В козметиката лукът се използва за избелване и за премахване на лунички и пигментни петна.

Редовната консумация на чесън намалява риска от някои видове рак. Миризмата и острият вкус на скилидката пък провокират апетита. Помага при заболявания на сърдечносъдовата система, за лечение и профилактика на простуда и грип. Притежава антисептично действие и унищожава много плесени и микроби.

Вкусовите, хранителните и здравословните качества на лука и чесъна вече са успешно доказани. Вижте обаче как да ги приложим в няколко рецепти.

Маринован лук във фолио
Продукти:
4 глави кромид лук, 4 резена бекон, 4 скилидки чесън, 1 с.л. прясна мащерка, 1/4 ч.ч. балсамов оцет, 1/4 ч.ч. зехтин, 1 ч.л. сол, 1/4 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне: Сърцевината на главите лук се издълбава и изважда. Скилидките чесън се обвиват в бекона и се поставят на мястото на извадената сърцевина. Всяка глава лук се слага върху парче фолио. В купа се смесват мащерката, оцетът, зехтинът, солта и пиперът. Сместа се разпределя върху главите лук с лъжичка. Фолиото се завива и се пече на силен огън около 30 минути.

Пиле с лук по персийски
Продукти:
1 пиле, 500 гр лук, 250 гр кисело мляко, 1 пакет масло, 5-6 скилидки чесън, 4 с.л. доматено пюре, 1 ч.ч. вода, 1 лимон, 10 зърна черен пипер, 2-3 карамфила, половин ч.л. канела, 1 ч.л. куркума, 1 щипка джинджифил, 1 чл. червен пипер
Начин на пиготвяне: Почистете, измийте и обезкостете пилето. Нарежете го на 8 парчета и го полейте с лимонов сок. Оставете го да престои около 30 мин. Запържете в сгорещеното масло карамфила, зърната черен пипер, джинджифила, прибавете месото и ситно нарязания лук, от който сте отделили 4 с.л., счукания чесън, куркумата, поръсете с канелата и червения пипер и пържете всич­ко 15 мин, като бъркате непрекъснато. Прибавете разбитото кисело мляко, а след още 5 мин. налейте и топлата вода. Захлупете съ­да и задушавайте 40-50 мин на слаб котлон, докато месото омекнe. Запържете до златисто отделения лук и прибавете 2 с.л. от доматеното пюре. Прехвърлете месото в тавичка, покрийте го със запържения лук и останалото доматено пюре, залейте със 150 мл. топла вода и печете десетина минути в предварително загрята и умерена фурнa.

Подлучена риба
Продукти:
1 кг риба, 2 глави кромид лук, 1 стрък зелен лук, 2 стръка зелен чесън, 10 ореха, половин ч.ч. олио, 2 ч.ч. кисело мляко, сол, черен пипер, брашно
Начин на приготвяне: Почистете рибата, натъркайте я със сол и черен пипер. Загрейте мазнина в тиган, оваляйте рибата в брашно и я изпържете от двете страни. В същата мазнина се запържват накълцаните лук и чесън. Киселото мляко се смесва със смлените орехи и се добавя към лука и чесъна. Овкусява се с черен пипер и сол. Поднесете рибата, залята обилно с подлучения сос.

Маринован чесън със сметана и мед
Продукти:
16 глави чесън, 500 мл готварска сметана, 10 с.л. мед, 200 мл лимонов сок, 2 ч.л. сол, 2 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне: Заливаме чесъна с гореща вода и след това го потапяме в студена, за да се обели лесно. Разделяме го на скилидки и обелваме. Сметаната, меда, лимоновият сок, солта и пиперът се смесват. Пълним чесъна в бурканчета от бебешко пюре и заливаме със сметановата смес. Затваряме и стерилизираме за пет минути.

Пилешки филенца с чеснова коричка
Продукти
: 500 гр филе, половин кутия крема сирене, 1-2 глави чесън, 7 с.л. зехтин, 1 връзка магданоз, 1 к.ч. галета, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Нарежете пилешкото филе на по-малки филенца, всяко от които срежете леко напречно, за да се получи малко джобче. Пасирайте няколко скилидки чесън с магданоза и галетата. Добавете зехтин, малко сол и черен пипер и пасирайте още малко. Напълнете с малко крема сирене всяко пилешко филенце, оваляйте го леко в зехтин и след това в пасираната паста. Подредете филенцата в намазнена тава за печене, полейте леко със зехтин и отцеден лимонов сок и сложете да се пече на умерена фурна за около 25-30 минути.



Добави коментар