Ледени вкусотии

248
Ледени вкусотии

Сладолед, мелба и близалки - всички домашно приготвени

Сладолед „Леден банан“



Продукти: 150 гр шоколад на парченца, 2 банана, ядки
Начин на приготвяне: Бананите се нарязват на шест парчета по диагонал и се нанизват на дървени клечки. Можете да използвате и шишчета като намалите дължината им. Замразяват се във фризера за половин час. Шоколадът се разтопява на водна баня, след това бананите се овалват в него и в ядките. Връщат се в хладилника до замръзване.

Мелба с праскови, малини и домашен сладолед



Продукти: 4 праскови, 1 ч. ч. малини, 1/2 ч. ч. захар: за сладоледа: 500 мл прясно мляко, 200 гр течна сметана, 150 гр захар
Начин на приготвяне: Млякото се сварява и се прибавя захарта. Сместа се връща на котлона, без да кипва. Бърка се непрекъснато, докато леко се сгъсти. Сметаната се разбива на сняг и към нея се прибавя охладената млечна смес. Слага се във фризер и на всеки 30 минути се разбърква до готовност. Малините и захарта се пасират, докато се получи сироп. Прасковите се обелват и се нарязват на четвъртинки. В десертна купичка се слагат 1-2 топки сладолед, прибавят се 2-3 парчета праскови, залива се с малинов сироп и се сервира.

Мелба “Тути Фрути“



Продукти:
50 гр стафиди, 50 гр сушени плодове, нарязани на дребно, сокът и настърганата кора на един портокал, 3 с. л. коняк, щипка канела, 1 л сметанов сладолед, коктейлни черешки за украса
Начин на приготвяне: Стафидите, сушените плодове и канелата се смесват с портокаловия сок и настърганата кора. Добавя се конякът и се кипва за половин минута на бавен огън. След като се охлади, се намазва с мазнина форма за кекс. Постила се прозрачно фолио, като се притиска към дъното и стените на формата. Тя се оставя във фризера за един час. Сладоледът, който леко се е разтопил, се смесва с плодовете и коняка и се разбърква. Всичко се изсипва във формата за кекс и се замразява четири часа, докато не се втвърди. Поднася се с по една коктейлна черешка върху всяка порция.

Ледени близалки с горски плодове



Продукти: 2/3 чаша захар, 1 чаша боровинки, 1 чаша ягоди, 1 чаша къпини, 1/4 чаша пресен лимонов сок
Начин на приготвяне: Захарта се разтваря в 1/3 вода и се сварява на сироп. Горските плодове и лимоновият сок се пасират, добавя се изстиналият захарен сироп и се разбъркват. Изсипва се във форми за сладолед или близалки и се поставя във фризера да се замрази. Предварително се забожда по една дървена пръчица във всяка форма.



Добави коментар