Лечебният риган

198
Лечебният риган

Прави италианската пица лек срещу рак на простатата

Пицата, приготвена по традиционна италианска рецепта, предпазва мъжете от развитие на рак на простатата, показва ново изследване на учени от Университета в Лонг Айлънд.

Тайната се крие в соса, който се използва при приготвянето на традиционната италианска пица, а именно домати и риган. Тази билка е известна в народната медицина като лечебна.

Активна съставка на ригана е съединението карвакрол, което е в състояние да спре растежа на опасните образования. Специалистите проучили възможността на ригана да убива ракови клетки. Резултатите от изследванията показват, че съединението води до саморазрушението на клетките.

Риганът е често използвана подправка в италианската кухня, има противовъзпалителни и антибактериални свойства. В ригана се съдържат и много витамини, желязо, манган, фибри, витамин Е и др. Подправката може да се добавя не само върху пица, но и в салати, омлети и ястия.

Другите положителни свойства на ригана включват подобряване на храносмилането, повишаване на имунната система, премахване на умората и болката в мускулите, а кожата остава гладка и еластична, посочва БГНЕС.Добави коментар