Лечебните свойства на индришето

332
Лечебните свойства на индришето

В миналото във всеки български дом, наред със здравеца и мушкатото, се е отглеждало и ароматното и много полезно индрише

В миналото във всеки български дом, наред със здравеца и мушкатото, се е отглеждало и ароматното и много полезно индрише. Вероятно помните и бабините рецепти за отвара с индрише против кашлица. Или компотите и сладката от дюли, сливи, круши, подправени с уханното растение. Ето някои от лечебните му свойства:

Една саксия с индрише вкъщи действа успокояващо и подобрява качеството на съня. Растението е полезно за хора, страдащи от безсъние, хипертоници, със сърдечно-съдови заболявания и проблеми на стомашно-чревния тракт. Освен това индришето пречиства въздуха от токсини. То отделя вещества, които дезинфекцират помещението, като убиват микробите и вирусите, а също така "обират" цигарения дим.

Билката е много ефикасна при високо кръвно налягане. Препоръчва се 1-2 пресни листенца индрише се дъвчат 3 пъти на ден преди хранене. При аритмия: 1 с. л. сушено индрише се запарва в 200 мл вода и когато водата заври, отварата се прецежда и се пие по 3 пъти на ден, съветва Дарик радио.

Прочутият народен лечител Петър Димков е препоръчвал тази билка при редица болести. С неговото име се свързва една рецепта за профилактика и лечение на диабет и тумори. Приготвя се смес от 400 г мед, 20 сурови бадема и 20 свежи листа индрише. Ядките и листата се счукват предварително. От сместа се взема два пъти дневно по една супена лъжица – сутрин и вечер, 20 минути преди хранене. Режимът се поддържа три месеца, след което се прекъсва за месец и лечебният модул се повтаря.

Добави коментар