Лазаня тайм

273
Лазаня тайм

Шест слоя тесто с плънка по средата

Шест слоя тесто с плънка по средата. Това е най-простото определение за лазанята. Типично италианското ястие е популярно по целия свят, а за приготвянето му има милиони различни рецепти. В миналото, в италианския регион Емилия-Романя, първите лазани са се приготвяли в специални пещи и тави без дръжки, в които са се поставяли слоеве тънко тесто, редувани с плънка от кайма и пармезан.

В наши дни тестото за лазаня се приготвя по същия начин като това за макарони. Използват се само твърди сортове пшеница, а според традиционната рецепта, лазанята се прави от шест слоя тесто, на всеки от тях се поставя плънка от месна смес, гъби, зеленчуци, а отгоре — слой сирене и няколко парчета масло, след което се запича. Проверете дали е вкусно, като изпробвате следващите няколко рецепти.

Вегетарианска лазаня с патладжан и спанак
Продукти:
кори за лазаня, 400 гр замразен спанак, 500 гр меко сирене, 1 патладжан, 800 гр домати от консерва, 1-2 с.л. доматено пюре, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, няколко стръка магданоз, мащерка, риган, босилек, чубрица, масло, сол, кашкавал, пармезан
Начин на приготвяне: Патладжанът се нарязва на кръгчета, посолява се и се оставя да се отцеди за половин час. Леко се задушава да омекване. Сиренето се смесва с размразения и добре изстискан спанак. Добавят се сол и подправки. Счуканият чесън се запържва до златисто в малко масло. Добавя се ситно нарязаният лук и се запържва леко, след което се сипва малко вода и се задушава за 10-15 минути. Добавя се доматеното пюре, посолява се и се разбърква добре, след което се слагат и доматите. Сосът се оставя да къкри, докато се сгъсти. Преди да се свали от огъня се добавят подправките и ситно нарязаният магданоз. Дъното на правоъгълна тавичка се поръсва с малко от доматения сос. Отгоре се реди ред кори, половината от спаначената смес, половината патладжан, доматен сос и се поръсва с настърган кашкавал. Отново се слага ред кори, спаначена смес, патладжан, сос, кори и отгоре се изсипва останалия доматен сос. Тавата се захлупва с капак или се покрива с алуминиево фолио и се пече в умерена фурна за 40-50 минути. Изважда се, маха се фолиото, поръсва се с настъган кашкавал и пармезан и се пече, докато се получи хрупкава коричка.

Лазаня с риба тон
Продукти:
10 замразени кори за лазаня, 160 гр риба тон от консерва, 1 глава лук, 6 скилидки чесън, 200 гр гъби, 2 домата, 1 с.л. захар, черен пипер, магданоз, 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко
Начин на приготвяне: Запържват се нарязаните лук, чесън, гъби, домати и се задушават. Прибавя се рибата и се овкусява със сол, захар, черен пипер и магданоз. В намазана с олио тава се нареждат пласт кори, върху тях плънка и т.н., като се завършва с кори. Така приготвената лазаня се залива с разбитите яйца и мляко. Пече се в предварително загрята фурна.

Лазаня с кашкавален сос и шунка
Продукти:
1 пакет готови кори за лазаня, 500 гр шунка, 150 гр краве масло, 150 гр брашно, 1.5 л прясно мляко, 250 гр кашкавал, 150 гр пармезан
Начин на приготвяне: Шунката се нарязва на тънки филии. Кашкаваленият сос се приготвя, като се разтопи маслото, прибавят се брашното и се запържва при непрекъснато бъркане. Постепенно се долива прясното мляко. Прибавя се настърганият кашкавал и сосът се вари, докато той не се разтопи. Намазнете добре всички страни на голяма йенска тава и започнете да редите лазанята, като редувате кори, кашкавален сос и ред шунка. Най-отгоре завършете с кора и излейте останалия сос. Поръсете обилно с настъргания кашкавал и сложете да се изпече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 минути. По време на реденето може да сложите подправки по желание - чубрица, босилек, черен пипер, индийско орехче, къри.

Лазаня с палачинки и гъби
Продукти:
1 кг палачинки, 700 гр гъби, 400 гр кашкавал, 400 гр сметана, 3-4 глави лук, подправки на вкус
Начин на приготвяне: Изпържвате или купувате готови палачинки. Измивате гъбите, нарязвате ги на ситно и ги запържвате, докато се изпари цялата вода. Добавяте наситнения лук, разбърквате, запържвате и добавяте 3-4 супени лъжици сметана. Захлупвате и оставяте на котлона още 3-5 минути. Настъргвате кашкавала на едро ренде. Намазвате дъното на голяма тава с масло, слагате две палачинки една върху друга и след това върху тях слагате от гъбената смес, после палачинка, после кашкавал и така редувате. За най-отгоре трябва да ви останат две чисти палачинки. След като свършите, обилно намажете всичко със сметана от всички страни и поръсете със настъргания кашкавал. Поставяте в предварително загрята до 180 градуса фурна и запичате около 20 минути, докато се получи златиста коричка.

Лазаня с тиква
Продукти:
500 гр тиква, нарязана на кубчета, 90 мл зехтин, червен пипер на вкус, индийско орехче на вкус, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, 250 г прясно сирене, 400 гр бели или зелени кори за лазаня, 500 мл мляко, 100 гр пармезан
За сос бешамел: 55 гр краве масло, 55 гр брашно, 150 мл мляко
Начин на приготвяне: Загрейте зехтина в дълбок тиган, добавете тиквата, леко запържете, добавете малко вода, покрийте с капак и задушете за около 1 час на слаб огън, като разбърквате често. Тиквата е готова, когато е напълно омекнала. Подправете със сол, червен пипер, индийско орехче и черен пипер на вкус. Добавете сиренето, разбъркайте добре и дръпнете от огъня. Покрийте отново с капака. Сложете маслото да се загрее в малка тенджерка и започнете да прибавяте брашното малко по малко, при непрекъснато разбъркване, докато маслото поеме всичкото брашно. Прибавете млякото при непрекъснато разбъркване до получаването на гъст сос. Овкусете със сол и черен пипер. В голям огнеупорен съд, намазан с масло, започнете да подреждате слой кори за лазаня, слой тиквена смес, като завършите със слой кори. Полейте с млякото, изчакайте да попие във всички слоеве за няколко минути и печете за десет минути в загрята до 180 градуса фурна. Извадете от фурната и покрийте отгоре с бешамела и печете за още 10 минути или докато се абсорбира млякото. Извадете от фурната, поръсете с настъргания пармезан и поднесете веднага.



Добави коментар