Куркумата – подправка за по-добра памет и добро настроение

301
Куркумата – подправка за по-добра памет и добро настроение

Употребявате ли я в домашните рецепти?

Ако добавите тази подкравка в храната си два пъти дневно, тя ще окаже значително положително въздействие върху организма.

Ежедневната употреба на куркума подобрява настроение и влияе благоприятно, казват учени от Калифорнийския университет, Лос Анджелис.

Каква е ползата от куркумата?

Изследване, публикувано на 19 януари в американско списание за психиатрия, изучава ефектите на въздействие на куркумата върху показатели като паметта, а също така потенциалното влияние на куркумина върху мозъка на хора, страдащи от Алцхаймер.

В лабораторни условия било установено, че куркуминът притежава противовъзпалителни и антиоксидантни своства.

Учените предполагат, че именно благодарение на тази подправка, възрастните хора в Индия, където тя  емного популярна, са по-рядко склонни към заболяване като Алцхаймер. Те освен това се характеризират с по-добра познавателна способност.

В процеса на изследване хората, които приемали куркумин, значително подобрили своите показатели памет и внимание. В тестовете за проверка на паметта хората от тази група, показали 28% покачване на тези показатели в рамките на 18 месеца. При тях било забелязано и подобряване на настроението.

Учените планират да продължат своите изследвания, като този път наблюдават ефектите при повече хора. Този път в групите ще има такива с лека депресия, за да може да се изследва ефектът на подправката като антидепресант.


По-мащабен експеримент ще позволи да се анализира и дали употребата на куркума влияе върху генетичния риск от развитие на Алцхаймер.

Тези резултати свидетелстват за това, че употребата на тази безопасна форма на куркумина може значително да увеличи познавателните процеси в продължение на много години, казва професор от Калифорнийския университет.Добави коментар