Куркумата лекува 600 болести

212
Куркумата лекува 600 болести

Тя дори забавя растежа на раковите клетки

Кулинарната подправка куркума, освен приятния източен привкус, който придава на ястията, е изключително полезна. Китайската традиционна медицина и системата Аюрведа за природосъобразен живот на будистките монаси са единодушни, че тя лекува или подпомага лечението на 600 болести. Според фитотерапевтите нейните полезни свойства се разпростират до там, че дори забавят развитието на раковите клетки.

Освен това тя е доказано противовъзпалително средство, което я прави предпочитана от хората, страдащи от ревматоидни артрити, традиционния артрит и всякакви костно-ставни заболявания. Корените от растението, от които се приготвя познатата ни подправка, се ползват още от диабетиците за регулиране на кръвната захар. Привържениците на здравословния начин на живот препоръчват куркумата като очистващо средство от паразити, като в комбинация с чесън тя прогонва синузита.

Вижте още: Най-ефективните подправки за отслабване

Тази подправка – билка има и доказани козметични показания – подпомага метаболизма в организма и така спомага за топенето на излишните килограми, чаят от нея, използван за миене на лицето премахва акнето, а маската прави кожата порцеланово гладка. Експериментално е доказано положителното въздействие на терапия с куркума при пациенти с остеоартрит – постигнато е овладяване на болката благодарение на противовзпалителния ефект, както и спадане на характерните отоци.

Обичайно тя се приема по една лъжичка всеки ден, разтворена в кисело или прясно мляко, за да се убие малко от стипчивия й вкус. Както и при всички билки, и за нея важи правилото, че лечението е по-ефикасно, ако се приема 30-ина минути преди хранене, съветва вестник "Монитор".



Добави коментар