Кромид и чесън срещу рак на дебелото черво

304
Кромид и чесън срещу рак на дебелото черво

Известно е, че биоактивните съставки на луковите растения предпазват от рак на гърдата и на простатата.

Луковите зеленчуци - кромид, праз, чесън, шалот, намаляват рязко риска от рак на дебелото черво, доказаха китайски учени, цитирани от в. "Дейли мейл". Такъв ефект се постига с 16 кг от представителите на подсемейство лукови годишно. Това е около 45 гр дневно - колкото един кромид.

Учените от Китайския медицински университет в Шънян са обхванали в изследването си 1600 мъже и жени. Резултатите им показват, че вероятността да развият рак на дебелото черво, е със 79% по-малка за най-големите привърженици на кромида и чесъна.

Известно е, че биоактивните съставки на луковите растения предпазват от рак на гърдата и на простатата. "Колкото повече лукови зеленчуци яде човек, толкова по-добре" - увери ръководителят на изследването д-р Чжъ Ли, цитиран от БТА.

За изследването си учените са сравнили начина на хранене на 833 пациенти с рак на дебелото черво и същия брой здрави доброволци. Начинът на готвене също има значение. Варенето на кромида например намалява полезните съставки. Рязането и мачкането на пресния чесън подобрява усвояването им.

Добави коментар