Кризисни десерти

118
Кризисни десерти

С малко и евтини продукти, но пък много вкусни

Януари е един от трудните за домакинството месеци. Празниците са поизпразнили джобовете, а и не можем все още "да се хванем за зелено". Ето защо ви предлагаме няколко кризисни десерта - без яйца и мляко, предимно с евтини продукти, които да зарадват децата и да разнообразят менюто ви.

Арменски сладки
Продукти:
1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. вода, 1 малка щипка сол, 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода, 200 гр орехи, 150 гр локум, 150 гр пудра захар, ванилия
Начин на приготвяне: Водата и олиото се слагат да заврят. След това се прибавят содата и солта и сместа се отмества от котлона. Прибавя се брашното наведнъж и се бърка с дървена лъжица. Получава се топка тесто, която се оставя да се охлади. Взимат се топчета тесто и се разстилат леко на дланта. В средата се поставя парченце локум и орехче и се оформя топче. Сладките се подреждат в тава, застлана с хартия за печене и се пекат на 180 градуса, докато се зачервят. Изваждат се от фурната и още горещи се овалват в пудрата захар.

Сиропиран тикветик
Продукти
: 400 гр кори за баница, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. орехи, 1 с.л. канела, 200 мл олио; За сиропа: 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. вода
Начин на приготвяне: Тиквата се настъргва, след което се изстисква. Добавят се орехите, канелата и захарта. Така плънката е готова. Вземат се корите една по една и всяка се ръси с олио, от плънката с тиквата и се навива на руло. Нареждат се в намазнена тава. Залива се с 1. ч.ч. сгорещено олио. Пече се 180 градуса, около 20-30 минути, докато покафенее. Сиропът се сварява и готовия тиквеник се залива с него, като преди това трябва сиропът да изстине. Оставяте да престои едно денонощие.

Банан на клечка с шоколад
Продукти:
4 банана, 100 гр натурален шоколад, 100 гр бял шоколад, 100 гр смлени орехи, 100 гр корнфлейкс
Начин на приготвяне: Шоколадите се начупват и смесват. Разтопяват се на водна баня. Смилат се ядките и корнфлейксът. Бананът се обелва, разрязва се на половинки и се нанизват на клечки. Намазват се със шоколада и се овалват в смесените ядки. Бананите на клечка се оставят в хладилник поне за 30 минути.

Грис халва
Продукти:
2 ч.ч. грис, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 6 ч.ч. вода, настърганата кора на 1 лимон, 1 ч.л. канела, 1 прах ванилия, 1/2 ч.ч. счукани орехи
Начин на приготвяне: Грисът се запържва в олиото до златисто при непрекъснато бъркане, сваля се от огъня и се прибавя захарта, като се разбърква и отново се връща на огъня. Налива се постепенно водата, отново при непрекъснато бъркане, прибавят се ванилията, канелата и ядките и така до сгъстяване на сместа. Разстила се в широка тава и се оставя да изстине.



Добави коментар