Крийте зеленчуците

133
Крийте зеленчуците

Хитър метод за здравословно хранене

Скриването на пюре от зеленчуци в любими на децата храни е ефикасен начин да ги накараш да ядат здравословно, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от ДПА.

Учени установили, че когато родители скрият пюре от зеленчуци в тестени храни и сготвени ястия, децата им поглъщат около два пъти повече зеленчуци дневно и са с по-малък прием на калории.

"Известно е, че децата ядат повече зеленчуци, ако те са ситно смлени, а не едро нарязани", заяви говорителка на Германската асоциация на педиатрите. Сега има друг метод, който ще помогне на родителите да накарат малките си деца да ядат повече здравословна храна.

Ястия, включващи зеленчуково пюре, съдържат 15-25 на сто по-малко калории. Учени няколко дни поред давали на 39 деца на възраст 3-6 години любимата им храна, към която добавили разнообразно зеленчуково пюре – от броколи, карфиол, тиквички, домати, тиква. На децата било казано да ядат, колкото искат.

Оказало се, че те консумирали любимата си храна както обикновено и я намирали за вкусна, въпреки че съдържала зеленчуково пюре като нова съставка.Добави коментар