Кралят на зеленчуците - морковът

26
Кралят на зеленчуците - морковът

Полезни са всички части на този невероятен зеленчук - от корените му до шумата

Морковите зареждат организма с енергия, здраве и красота. Още поетите в Рим наричали моркова "краля на зеленчуците" и пишели в негова чест цели поеми. В наши дни морковите присъстват в менюто на всички хора, които се опитват да водят здравословен начин на живот.

В морковите се съдържа няколко пъти повече провитамин А, отколкото в другите плодове и зеленчуци. Тази удивителна съставка поддържа здравето на сърцето, нормализира кръвта, подобрява и стимулира работата на черния дроб и бъбреците. А тяхното състояние осигурява добрия вид на кожата и тена й. Освен това в морковите има много калций, желязо, фосфор, йод, мед, кобалт, витамини В1, В2, В9, С, D, E, K, фолиева киселина.

В древни времена са лекували лошо заздравяващи рани и язви, а сокът му са пиели при цистит, бъбречни болести и запек. Тъй като в този зеленчук има и много калий, той е полезен при сърдечносъдови болести. Например след инфаркт на миокарда е изключително полезно да се пие сок от моркови. Морковите са полезни като профилактично средство при анемии и слабо зрение.

Полезни са всички части на този невероятен зеленчук - от корените му до шумата, в която се съдържа много калий. Листата на морковите например са полезни при безсъние, ако наложите на тила си от тях, посочва Дарик радио.

Добави коментар