Кралят на подправките

490
Кралят на подправките

Шафранът има безброй приложения

Шафранът е подправка с изключително богат вкус, която се отглежда най-вече в някои европейски и азиатски страни. Често се използва за подправяне на ястия с пиле, риба или ориз. Поради жълто-оранжевия си цвят, шафранът може да се ползва и като боя за текстил.

Но ползите от тази подправка се простират далеч извън вкусовите и оцветяващите й свойства. Тя помага за облекчаването на различни болестни симптоми и осигурява на организма антиоксиданти - за по-добро цялостно здраве.

Шафранът е жълто-червена подправка, добивана от изсъхналите близалца и върхове на растението Crocus satisvus - вид минзухар - есенно цвете, типично за района на Мала Азия. Можем да открием шафран в различни лекарства, парфюми, бои и като подправка за вкус в храни и напитки.

Според различните енциклопедии по билкова и алтернативна медицина, са нужни близо 150 000 цветя за добиването на 1 кг шафран. Това го превръща в една от най-скъпите подправки в света.Приложения на шафрана в Древността

Гръцкият поет Омир твърди, че бог Зевс използвал шафран, за да подсили сексуалността си. Според различни други източници от Древна Елада, гърците използвали шафран и при безсъние. Римляните пък установили, че той помага и за по-бързото изтрезняване. Арабите открили още свойства на шафрана – да намалява болката и различните видове спазми.

Други негови приложения в Античността са употребата му при стомашни проблеми, както и при унищожителни за онзи период болести като бубонната чума и едрата шарка, посочва zdrave.bg.

Химически състав на шафрана

Близалцето на жълтия минзухар съдържа разнообразни химични съставки, включително въглехидрати, минерали, клей, рибофлавин, тиамин, оцветяващи пигменти като кроцин, антоцианин, каротин, ликопен, зеаксантин и аромат, наречен „шафранал”, както и овкусяващи съставки като пикрокроцин.

Кроцинът дава на шафрана отличителния му цвят. Освен това в подправката има и разтворими пигменти-антиоксиданти като ликопен, алфа и бета каротин и зеаксантин.

Храносмилане и дихателни функции

Добавянето на шипка шафран към чаша топло мляко или редовното подправяне на ястията с него засилва апетита. Според други източници шафранът може да подобри храносмилането и да облекчи стомашните проблеми, кашлицата и симптомите на астма.

За кожата

Шафранът може да се използва, освен вътрешно, и външно. Шафрановата паста се използва за нанасяне върху възпалени места, ожулвания и ухапвания от насекоми - за ускоряване на лечението. Шафранът се счита за противовъзпалително вещество. Ако разбъркаме в блендер щипка от него с вода или зеленчуково олио, ще получим гъста паста, която се нанася директно върху възпаленото място от кожата.Още приложения на шафрана

Шафранът съдържа антиоксиданти, които подобряват имунитета. Златистият му цвят произлиза от каротеноидите, като ликопена и кроцина, които помагат за предотвратяването на растежа на ракови клетки. Според данни, изнесени от Американския институт по традиционна медицина, шафранът също така подобрява кръвообращението и облекчава симптомите на депресия, както и болките при менструацията.

Дозировка

Повечето специалисти твърдят, че приемането на 1,5 г шафран на ден е безопасно. Консумацията на повече от 5 гр обаче може да доведе до предозиране и токсична реакция. Произвеждат се хранителни добавки с шафран под формата на таблетки и капсули, но до момента няма достатъчно наблюдения за точното определяне на препоръчителната доза при различните заболявания и състояния.

За да преценим колко шафран е безопасно да приемаме под формата на хранителна на хранителна добавка, е добре да се консултираме с лекар. Това е абсолютно задължително, ако сме решили да използваме шафрана с медицинска цел - за да се избегнат потенциалните нежелани реакции и взаимодействия с различни медикаменти.Добави коментар