Козунак в пералнята

1442
Козунак в пералнята

Ничии ръце не са в състояние да направят съвършено тесто на конци за 8 минути

Че пералнята е важна помощница, знае всеки. На Великден обаче тя не е просто prima inter pares (първа между равни), а Кралицата в йерархията на прислугата. И то не защото й се събира повече пране от обикновено, а заради незаменимата й подкрепа в...месенето. Ничии ръце не са в състояние да направят съвършено тесто на конци за 8 минути. Толкова време меси машината в режим центрофугиране на 500 оборота. Всички останали стъпки по приготвянето на козунака са традиционни – от съставките до печенето.

Революционният метод набира все по-голяма популярност. Заслугата за разпространението му в артистичната гилдия е на оперната прима Дарина Такова. Световното сопрано, покорило най-престижните оперни сцени като Ла Скала, Ковънт Гардън, Метрополитън и Арена ди Верона, от няколко години меси козунак в пералнята и на всеки Великден се хвали с постиженията си на кулинарната сцена.

Важно е продуктите да са хладки или със стайна температура. В дълбока купа се разтварят маята с хладкото мляко, 1 с.л. захар, щипка сол и няколко лъжици брашно. Оставя да шупне за около 15 минути. Смесват се яйцата, захарта, настърганата кора на лимона и олиото, разбърква се с миксер, докато захарта се разтвори. Брашното се пресява. В него се изсипва шупналата мая и разбитите яйца. Замесва се тестото, като на няколко пъти се прибавя разтопеното чисто масло. После сместа се изсипва в здрав найлонов плик, който се връзва добре. За всеки случай поставете този вързоп в друг плик. Пъхнете го в пералнята, сложете една или две хавлиени кърпи (да обират ударите) и пуснете на режим центрофугиране.

Освен пералнята, на помощ в кухнята може да се „притече“ и съдомиялната машина. Тиквичките, сьомгата и телешкото, излезли от нея, стават феноменални. Експериментаторите в кулинарията могат да пробват и агнешко. „В съдомиялната машина може да приготвите каквато желаете храна – идеална е за месо, риба, мекотели, ракообразни, дори десерти! Готвите на температура до максимум 75 градуса. С тази технология пестите вода и електроенергия, защото правяте две неща едновременно – готвене и миене. Няма отделяне на неприятни миризми, открадвате време за себе си“, уверява италианката Лиза Казали. Тя е сред най-известните кулинарни блогъри в Европа и от 7 години е гуру на екокухнята и алтернативното готвене в съдомиялната. Уроците й в YouTube събират десетки последователи.

Уредът мие посудата на 60-65 градуса, а това е идеалната температура за добре сготвена сьомга. Слагате парчетата риба в една торбичка заедно с малко лимонов сок, зехтин, сол, пипер. Връзвате добре, за всеки случай слагате и втора торбичка. Поставяте пакета на горния рафт в съдомиялнята и пускате машината да работи, за да измие посудата. Резултатът е впечатляващ – сьомгата остава много сочна. Технологията не се различава много от метода Sous Vide – под „вакуум”. При него предварително вакуумирана храна се готви на водна баня при определена постоянна температура.

Рецепта за козунак 

Необходими продукти
1 кг брашно, 6 бр. яйца, 200 г масло или 1:1 масло и олио, 200 г захар, 1 кубче мая, 250 мл прясно мляко, настъргана кора на 1 бр. лимон или есенция, 1 с.л. ром, бадеми за украса, 1/3 ч.ч. стафиди, щипка сол, 1 бр. белтък

Начин на приготвяне
Брашното се пресява в дълбока съдина. Отделно с миксер се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора (или есенцията) и лъжицата ром. Млякото се затопля до малко повече от телесна температура - трябва съвсем леко да напарва на пръста. В него се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното и се дръпва настрани.

В дълбокия съд пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват всички продукти. Замесва се тестото. Получената консистенция слагате в найлонов плик, връзвате го. Слагате го в друг плик и в пералнята на програма центрофугиране. Готовото тесто се оставя на топло да втаса. Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Там вече всичко зависи от въображението ви: дали ще си ги направите на плитка, дали на руло - въпрос на вкус.

Ако ще правите руло с мармалад, е добре върху разстлания мармалад да се наръсят смлени орехи, за да не се разтече из формата за печене. Самата форма се намазва с масло, наръсва се с брашно и в нея се поставят оформените козунаци. Оставят се да втасат както са оформени и след това отгоре се украсяват с бадеми, лешници или каквото предпочитате, намазват се само с разбит белтък (така не загарят), при желание се наръсват със захар и се пекат.



Добави коментар