Кориандърът

559
Кориандърът

Маслото от кориандър има силата на антибиотик

Маслото от кориандър може да се окаже смъртоносно за някои опасни бактерии, резистентни на лекарства, пишат британски медии.

Експерти тествали проби от семена от кориандър и тяхното въздействие срещу 12 бактерии, сред които Ешерихия коли и салмонела. Развитието на бактериите било потиснато, а някои от тях са били унищожени от разтвор, съдържащ 1.6 процента масло от кориандър.

Механизмът му на действие е следният: той преминава през клетъчната стена и мембраната на бактериите и ги убива. Според специалистите кориандърът може да е алтернатива на антибиотиците и да помогне на хиляди хора по света, страдащи от хранителни отравяния.

Подправката се използва широко в средиземноморската, азиатската и мексиканската кухни. Лечебните свойства на кориандъра са известни още от древността. Той има положителен ефект върху черния дроб и подобрява апетита.Кориандърът е с произход от Южна Европа и Северна Африка и югозападната част на Азия. Той е мощен антиоксидант, а в народната медицина се ползва за облекчаване на тревожност и безсъние. Семена от кориандър се използват в традиционната индийска медицина като диуретик, като се кипват равни количества семена от кориандър и от кимион, след това течността се охлажда и се използва.

В традиционната медицина кориандърът се използва и като газогонно средство и за подпомагане на храносмилането. Кориандърът е документиран и като традиционно лечение за диабет. Сок от кореандър е много ефикасен и за лечение на акне.

Приложение в кулинарията: цялата надземна част на растението и плодовете се използват в кулинарията.

Както магданозът, така и зелената част на кориандъра, са основна съставка на салати и разни месни блюда най-вече в кухнята на народите, населяващи Източна Европа, Мароко, Тунис, Алжир, Етиопия, Северна и Латинска Америка, Индия и др.

В качеството си на подправка изсушените плодове се използват леко запечени без мазнина, като с това не загубват мириса си. Те се поставят в началото на приготвяне на ястието.В кухнята на европейските народи плодовете служат главно за маринати заедно с бахар, дафинов лист и карамфил. Те се използват при ястия и консерви от овнешко месо, като за подсилване на аромата и подобрение на вкуса се комбинират с лук, чесън, черен пипер и риган.

Плодовете се прилагат за ароматизиране на меки бонбони, сиренета и други млечни продукти. Те са съставна част на различни видове къри.

У нас кориандъра се използва в колбасарството, за производство на ликьори, за ароматизиране на бира, сладкарски изделия, дъвки и др.Добави коментар