Копривата пари ръцете, но лекува сърцето

419
Копривата пари ръцете, но лекува сърцето

Всички знаем, че ако ни липсва витамин С, трябва да ядем коприва

Всички знаем, че ако ни липсва витамин С, трябва да ядем коприва. Но знаем ли, че растението, което може да опари ръцете ни, може също така да ни спаси сърцето и в прекия, и в преносния смисъл. Това твърди диетологът Михаил Гинзбург.

Можете да повишите имунитета и да засилите регенерацията на увредените клетки с помощта на копривата, особено ако я консумирате всеки ден, твърди директорът на Самарския научно-изследователски институт по диететика и диетотерапия.

Растението е богато на биоактивни вещества - флаваноиди, фолиева киселина (витамин В9) и аскорбинова киселина (витамин С). Липсата на фолиева киселина води до анемия, сърдечни и съдови заболявания, както и депресия. Състоянието на кожата, ноктите и косата също зависи от това, подчертава експертът.

Според Гинзбург всеки може да яде коприва, няма противопоказания, трябва да се внимава само при наличие на гастрит, пептична язва и други заболявания на стомаха.

Най-традиционният начин за приготвянето й е под формата на супа или салата, припомня диетологът, цитиран от вестник Стандарт.

Добави коментар