Консумацията дори на едно яйце увеличава риска от диабет
212
Бъркани, на очи или варени, яйцата са популярно ястие по света
Това е първото дългосрочно изследване (1991-2009) на влиянието на прекалената консумация на яйца сред голям брой възрастни китайци, проведено съвместно с Китайския медицински университет и университета на Катар.
Резултатите, публикувани в сп."Бритиш джърнъл ъв нютришън", сочат, че консумацията на едно или повече яйца всеки ден (еквивалентът на 50 грама) увеличава с 60 на сто риска от диабет.
Заболяването се превръща в сериозен проблем в Китай напоследък, като промяната в традиционната китайска диета се отразява върху здравето на населението, казва епидемиологът и специалист по обществено здраве от университета на Южна Австралия д-р Минг Ли. Консумацията на яйца в страната постоянно се увеличава, като в периода 1991-2009 г. броят на почитателите им в Китай почти се е удвоил.
Установихме, че високата дългосрочна консумация на яйца - повече от 38 грама на ден, увеличава риска от диабет средно с 25 на сто, казва д-р Ли. А възрастните китайци, които редовно хапват над 50 грама или едно яйце дневно, увеличават риска от диабет с 60 на сто. Този ефект е по-силно изразен при жените, отколкото при мъжете.
Добави коментар