Комбинирай виното с музика

67
Комбинирай виното с музика

Вкусът му се подобрява

От дълго време е известно, че трябва да комбинираме виното с храната. Но ново изследване показва, че пиещите вино трябва също така да обръщат внимание каква музика върви по стереоуредбата, ако искат идеалното питие, отбелязва БГНЕС.

Изследването, публикувано във в. "British Journal of Psychology" установило, че за да усетят най-добрия вкус на Мерлото, пиещите трябва да слушат Том Джоунс. А ако искат да прибавят малко енергия в чаша Pinot Grigio, най-добре е да си пуснат последния албум на Лейди Гага.

Проф. Ейдриън Норт от университета Хериот-Уот предложил дегустаторски тест на 250 студенти, половината мъже, а другата половината жени на фона на музика. Те пиели червено вино Alpha 2005 Cabernet Sauvignon или чилийско Шардоне и слушали една от четири подбрани песни.

Някои доброволци пили чашата си вино на фона на Кармина Бурана, мелодия, определена от изследователите като "могъща и тежка". Други слушали "лекия и изтънчен" Валс на цветята от "Лешникотрошачката" на Чайковски. Друга група слушала "енергичната и освежаваща" песен "Just Can`t Get Enough" на Нувел Ваг, а четвъртата група пиела виното си под съпровода на "сочната и мека" "Slow Breakdown" на Майкъл Брук. Пета група пила бяло вино без музика.

След пет минути доброволците трябвало да оценят до каква степен са почувствали, че виното има вкуса на определенията за музиката - могъща и тежка, лека и изтънчена, енергична и освежаваща или сочна и мека. Резултатите показали, че музиката, която слушали доброволците, се отразила на начина, по който възприемат вкуса на виното. Така например както червените, така и белите вина получили най-висока оценка за това, че са силни и тежки от участниците, които ги пиели на фона на Кармина Бурана.Добави коментар