Колко време издържат храните в хладилника ни?

1135
Колко време издържат храните в хладилника ни?

Различните храни имат различен срок на годност в хладилника или фризера

Различните храни имат различен срок на годност в хладилника или фризера. Дори и най-здравословните храни могат да ни навредят, ако не са свежи и пресни. Как можем да ги съхраняваме, без да нарушаваме вкусовите и хранителните им качества?

Месо

Правилното съхраняване на месото е от изключително значение за неговите вкусови качества. Сготвеното месо ще запази хранителните си качества до седем дни при правилно съхранение в хладилника. Ако решите да го замразите, ще може да го използвате дори след осем месеца.

Млечни продукти

Твърдо сварените яйца могат да престоят една седмица в хладилника, без да променят хранителните и вкусовите си качества. Разбира се, има вероятност да се развалят по-бързо, ако не се съхраняват правилно или са варени под 10 минути. Киселото мляко може да се съхранява от 7 до 10 дни след изтичане на срока за продажба, а прясното млякото – до една седмица. Пресните и меките сирена, както и моцарелата могат да останат до 2 седмици в хладилника.Морска храна

Сьомгата, скаридите и рибата тон, ако са сготвени могат да издържат между 3 и 4 дни, а сурови само е 1 или 2 дни. Във фризера рибата ще запази вкусовите си качества между 6 и 9 месеца.

Зеленчуци

Най-добре е да купувате зеленчуци и плодове в малки количества, за да не ги оставяте да престоят твърде дълго време, докато ги консумирате. Печените зеленчуци могат да се консумират до седмица след първоначалното им приготвяне. Трябва обаче да се съхраняват в затворен съд. Почти всички зеленчуци са подходящи за замразяване. Срокът за съхранението им е от 9 до 12 месеца. Неподходящи за фризера са краставиците, марулите и репичките.

Добави коментар