Колко струват яйцата...

378
Колко струват яйцата...

...три седмици преди Великден

Само 20 дни преди Великден яйцата се продават на цени от 12 до 21 ст. по цени на едро, сочи справка на Dete.bg. По информация на ДКСБТ яйца по 12 ст. бройката се срещат в София и Плевен, а за по 14 ст. могат да бъдат купени във Велико Търново.

Под средната цена от 16 ст. за бройка яйца по цени на едро се продават в Ямбол и Пловдив. Най-скъпо излизат кокошите продукти във Варна, където статистиката отчита цени и до 21 ст.

Междувременно двайсет дни преди Великден търговците от Хасково се принудени да свалят цените на агнешкото, защото витрините са пълни с месо, но никой не купува, предаде bTV.

"Поради ниското търсене цената почна да пада, сега е 12.80 и моите прогнози са, че ще се стопира по Великден на 12 лева", заяви Здравко Станков, собственик на месарски магазин.

Миналата година по същото време в този магазин са се продавали до 10 агнета на ден. Сега дори и едно не може да се изтъргува, жалва се месарят. Подобно е положението и сред животновъдите , особено в областите, където заради шапа има наложено ограничение в продажбите.

"Такъв случай като тази година не е имало. Друга година до това време почти на 100% бяхме продали животните, които са за продаване. Ако не са продадени, поне бяха спазарени", съобщи Мюмюн Реджеп, животновъд.

В момента изкупната цена на живо тегло агнешко варира между 5 и 6 лева за килограм. От фермата до магазина месото се оскъпява двойно.Очакванията на някои търговци са непосредствено преди Великден цената рязко да скочи до 20 лева за килограм.

В момента на българския пазар масово се продава агнешко - внос от Румъния, Нова Зенландия и Молдова. В същото време българските животновъди изнасят стоката си за Турция, където цената е три пъти по-висока, отколкото у нас. Само за последните две седмици за южната ни съседка са изнесени близо 35 000 български агнета.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 4
Коментар: 3

1zqjpn'"(){}:/1zqjpn;9

Коментар: 2
Коментар: 1
1zqjpn'"(){}:/1zqjpn;9


  • 1

Добави коментар