Колко е био биото?

292
Колко е био биото?

Двойно повече нитрати в био продуктите

Почти двойно повече съдържание на нитрати в био салатата и био доматите, отколкото в обикновените такива – това бяха резултатите от днешното лабораторно изследване в предаването на Нова телевизия "На кафе".

В марулята, купена от пазара, отчетените нива на нитрати бяха 1200 мг на килограм продукт, за разлика от био марулята, където тези стойности бяха почти два пъти повече – 2450 мг на килограм.

Подобна статистика беше отчетена и в изследванията на доматите. Купените от пазара бяха с изключително ниски стойности – около 20 мг, докато отново двойно повече – около 40 мг беше съдържанието, измерено в био доматите.

Инж. Д-р Лазарина Герова, която направи изследванията в лаборатория, обясни тези резултати с факта, че био продуктите са били от първо бране, което винаги отчита по-високи стойности на нитрати. Тя обясни още, че био производството също може да съдържа нитрати и че от особено значение за това е дозата на торене, както и склонността на зеленчука да натрупва нитрати.

Според стандартите на Световната здравна организация, позволените норми са 50 мг на кг продукт за бебета и 250 – 300 мг за възрастни. Според д-р Герова обаче трябва да се има предвид, че отчетените нива се отнасят за килограм продукция и в зависимост от количеството, което човек консумира, тези стойности може и да не са тревожни.

Д-р Мария Папазова също даде конкретни съвети за това как да намалим до минимум съдържанието на нитрати в плодовете и зеленчуците. Да избираме продукти със средна големина, да ги съхраняваме на не много топли и задушни места, както и винаги да белим кората бяха сред основните препоръки. Друг полезен съвет, който д-р Папазова разкри в ефир, е да консумираме зеленчуците с лимонов сок, който спира вредния ефект на нитратите.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 2
За производителите на зеленчуци с нитрати и тия които не ги проверяват

Браво г-жо д-р инж.Герова.Вие сте като бялата лястовица в борбата срещу нитратите.Да сте жива и здрава и все така непреклонна в трудното поприще с което сте се заела.На борсата във Варна съм питал за количеството на нитрати в зеленчуците.Казват ми ,че такива изследвания не се правят.Камионите пълни с продукция пристига,веднага и вдигат цената и никой не иска изследвания за наличието на нитрати в съответният зеленчук или плод.Според моите скромни разбирания по въпроса за нитратите в плодовете и зеленчуците, всяка партида трябва да има сертификат за изследвания в това отношение,и това да е пропуск с който да се пропускат камионите в съответната борса.Щом нямат такъв сертификат ,камионът със продукцията да не се допуска да влиза въобще за разтоварване.

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар