Коледната трапеза по света

101
Коледната трапеза по света

Дядо Коледа има различни лица на всички континенти и почти във всички държави

Дядо Коледа има различни лица на всички континенти и почти във всички държави. В древността по нашите земи, това е бил празникът на Божич - бог на раждащото се Слънце.

Друг любопитен факт е, че при управлението на Оливер Кромуел празнуването на Коледа се е считало за престъпление. За щастие, днес това е един от най-обичаните празници, които всички очакваме с нетърпение и полагаме големи усилия, за да зарадваме близките си с приказен коледен дух. 

А храната е едно от основните неща в коледните дни. foodpanda представя коледните традиции и ястия по света.

България

Българската коледна трапеза е богата. На нея присъстват капама, кисело зеле, баница с тиква и още много вкусотии, които спомагат Коледа да бъде още по-вълшебна, посочва bTV.

Италия 

Италианските семейства празнуват Коледа с празника на Седемте риби и ядат леща по време на празниците, за да се гарантира късмет и богатство за следващата година.

Ирландия

Традиционно за ирландските семейства е да празнуват навън. Те правят пайове с кайма, като се смята, че това е любимата закуска на Дядо Коледа.

Полша

Традиционното Коледно хранене в Полша се нарича Wigilia (произлиза от латинската дума ”да гледат”. Семействата смятат, че трапезата трябва да е пъстра и да радва окото на околните. Това, което се случва на трапезата, прогнозира каква ще бъде следващата година.

Норвегия

Хората крият всички метли в къщата, за да не бъдат откраднати от вещици. Задължително се оставя купичка овесена каша в плевнята на гнома, който защитава фермата. На празника се консумира пушена риба и мляко с ориз.

Япония

Децата в Япония получават своите коледни подаръци на възглавницата си. Традиционното ястие е пържено пиле.

Великобритания

Там се подслаждат с коледен пудинг с паричка за късмет.

Испания

Традиционната коледна сладка рецепта датира от 16 век и се нарича „Турон”. Прави се от мед, яйчен белтък, захар и печени бадеми.

САЩ

Може би всички знаете, че традиционният коледен обяд с пуйка идва от американските традиции. Първо пуйката е била поднасяна за Деня на благодарността, а след това и за Коледа.

Австрия

Австрийците приготвят щрудел с орехи и плодове като задължително черпят и бедните хора по улиците.Добави коментар