Коледната пуйка

74
Коледната пуйка

Как да я приготвим?

Какво е най-забележителното нещо на коледната маса? Пуйката, разбира се. А колко пъти в годината готвите пуешко? Вероятно не много често. Ако се чудите каква рецепта да изберете за тази Коледа, ето четири вкусни варианти, които най-вероятно няма да ви затруднят.

Пуйка с ориз
Продукти:
1 пуйка, 100 гр масло, сол, 200 гр оризя дреболиите от пуйката, 1 глава лук, 100 гр стафиди, 1/2 ч.л. канела, магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Пуйката се измива отвън и отвътре, подсушава се и се посолява. Ситно нарязаният лук се задушава в маслото, прибавят се дреболиите на пуйката, нарязани на ситно, и се запържват. Слага се оризът и след като и той се запържи, се налива малко гореща вода и сместа се оставя на слаб огън, докато оризът попие течността. Плънката се смесва със стафидите, канелата, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус и се разбърква. Пуйката се напълва, зашива се, намазва се с разтопеното масло и се пече в умерена фурна, като от време на време се маже с отделения сос.

Пуйка с кисело зеле
Продукти:
1 пуйка, 1/2 кисела зелка, 150 гр бекон, 1 глава лук, 5 с.л. олио, 1 с.л. червен пипер, сол
Начин на приготвяне: Пуйката се почиства и се нарязва на порции. Месото се слага в тенджера с кипяща вода, посолява се и се вари около 20 минути. Лукът се нарязва на ситно, беконът – на малки кубчета. Сипват се в дълбок тиган с предварително загрятото олио и се задушават. Зелето се нарязва на ситно. Задушеният лук се подправя с червения пипер, добавя се нарязаното зеле и се налива част от бульона на пуйката. След това се слага пуешкото месо, разбърква се със зелето и всичко се прехвърля в тава. Ястието се пече около 30 минути в предварително загрята фурна при температура 160 С.



Пуйка с кестени и кайма
Продукти:
1 пуйка, 100 гр телешко месо, 100 гр свинско месо, 100 гр бекон, 750 гр кестени, 4 скилидки чесън, 100 гр гъби, сол, черен пипер, 3 с.л. олио, 1 с.л. червен пипер
Начин на приготвяне: За плънката се смилат телешкото, свинското и бекона. Кестените се цепват леко с нож и се сваряват в подсолена вода. Белят се и се намачкват на пюре. Към него се прибавят смлените продукти, скълцаните скилидки чесън, ситно нарязаните гъби, солта и черният пипер. Пуйката се пълни с тази смес и се зашива. Намазва се с олиото, солта и червения пипер, предварително смесени в купа. Пуйката се слага в тава и около нея се сипва малко олио и вода. Пече се в умерена фурна за около 3 часа, като от време на време се полива със соса от тавичката.

Пуйка с тиква и лешници
Продукти:
1 млада пуйка, 1 кг тиква, 2 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. лешници, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. сметана, 100 гр захар, 2 с.л. брашно, 120 гр масло, 500 мл червено вино, черен пипер, сол, брашно за овалване, мазнина за пържене
Начин на приготвяне: Измитата пуйка се слага в голяма тенджера, залива се с виното, разредено с вода, и се вари до полуготовност. Половината от тиквата се нарязва на парченца, които се посоляват, овалват се в брашно и се изпържват в малко масло. Оризът се сварява, отцежда се и се смесва с изпържената тиква. Добавят се захар и сол на вкус и 4 с.л. счукани лешници. Полусварената пуйка се натрива със сол отвън и отвътре, намазва се с част от сметаната, напълва се с оризовата плънка и се зашива със здрав бял конец. Слага се в подходяща тава, а наоколо се нарежда нарязаната на филийки останала тиква, поръсва се с малко захар и се залива с останалата сметана. Ястието се пече в предварително загрята фурна, като от време на време се полива с отделилия се сос. Брашното се запържва в маслото до кремаво и внимателно се разрежда с топлото прясно мляко. Сосът се подправя със сол и черен пипер на вкус, смесва се с останалите счукани лешници и се вари на умерен огън до сгъстяване, като се разбърква. Готовата пуйка се изважда от фурната и се освобождава от конците. Разпределя се на порции и се гарнира с оризовата плънка и запечената тиква и се полива с лешниковия сос.

Ако пък сте решили да не приготвяте цяла пуйка, още вкусни рецепти с пуешко месо ще намерите тук.



Добави коментар