Колбасите убиват

79
Колбасите убиват

Дневната ни дажба салам да трябва да надвишава безобидните 20 грама

Редовната консумация на 50 грама колбаси от преработено месо води до преждевременна смърт от рак или инфаркт, пише в. "Телеграф".

На риска да бъде поразен от тези болести е подложен човек, който хапва всеки ден, например, по една наденица, два кренвирша или пък по 50 грама бекон или шпек. Хот-дог или хамбургер ежедневно със сигурност ще съкрати дните ни с 15-20 години.

Това е заключението на учените от катедрите по здравословно хранене в университетите "Оксфорд" и "Кеймбридж" в резултат на съвместно научно изследване. Резултатите от научния експеримент бяха оповестени от медиите във Великобритания, включително и от Би Би Си.За да стигнат до страшното заключение, учените са наблюдавали в продължение на 13 години хранителните навици и последиците от тях върху 500 000 души от 10 страни в Европа. Оказало се, че средната консумация на преработени месни продукти е около 160 грама на човек дневно.

Резултатът от експеримента пък е повече от потресаващ - по един на всеки 17 наблюдавани участници в изследването е умрял още преди приключването на проекта. Така близо 27 000 участници са умрели по време на експеримента - в рамките на 12 години и 7 месеца, твърдят публикациите.

Около 10 000 души от наблюдаваните са починали от рак, а 5500 от сърдечни проблеми вследствие на висок холестерол от ежедневното ядене на салами, пише novini.bg.

Учените препоръчват дневната ни дажба салам да не надвишава безобидните 20 грама, защото, освен неясното количество месо в тях, със сигурност поглъщаме и много сол и химически консерванти. Месото е полезно за хората, но само ако го консумираме в чист вид - под формата на пържоли, домашни кюфтенца, шницели и други деликатеси, в които няма никаква предварителна промишлена обработка.Добави коментар