Кои са най-полезните продукти за мозъка

428
Кои са най-полезните продукти за мозъка

За поддържане на добра памет е необходимо да се приема по-голямо количество витамини от група В и омега-3 мастни киселини

За поддържане на добра памет е необходимо да се приема по-голямо количество витамини от група В и омега-3 мастни киселини, да се следва средиземноморска диета, съобщи Лайф.

Като консумираме определени продукти, е възможно да се избегнат проблеми, свързани с паметта. До тези заключения стигнал ученият от университета в Хелзинки Сату Ювякорпи.

Той отбелязва, че негативно влияние върху мозъка имат недостигът на витамини от група В, прекомерната употреба на алкохол и тюнюнопушенето. Застрашени са хората, които консумират нискокачествени въглехидрати и животински мазнини. В резултат на небалансираното хранене клетъчната мембрана се втвърдява, намалява способността на клетките да обменят сигнали и мозъкът вече не може да обработва информация в предишните мащаби.

Ювякорпи препоръчва да се консумира повече риба, която съдържа омега-3 мастни киселини. Те подобряват предаването на сигнали между клетките и увеличават пропускливостта на клетъчната мембрана, съобщава Дарик радио.

Същия ефект имат и продуктите в средиземноморската диета. Тя включва консумация на зехтин, много зеленчуци, риба, бяло месо, пълнозърнести храни, боб, малко вино. От полза е също т.нар. mind диета, която предвижда консумация на ягоди, тъмнозелени листни зеленчуци, орехи. Положително въздействие върху мозъка има консумацията на какао, чай и кафе.

Добави коментар