Кои хранителни вещества са важни за тялото на детето

323
Кои хранителни вещества са важни за тялото на детето

Първите 1000 дни от живота на детето са от решаващо значение за здравето през целия му живот

Когато детето сяда в колата, му слагаме колан, когато го учим да кара колело, му даваме каска. Но не всичко, което е свързано с здравето на нашите деца е толкова лесно да се направи, както каската или поставянето на колана.

В много страни по света децата не получават необходимата им правилна храна. През първите 1000 дни от своя живот те са лишени от важни витамини, минерали и нутриенти, отговорни за здравето им през целия живот. Според експерти, бебе или дете с дефицит на хранителни вещества може да има дългосрочни физически или когнитивни последствия върху здравето.

И ако в неразвитите или бедни страни тези проблеми са свързани с трудния достъп до качествена храна или чиста вода, то в редица развити страни се наблюдават подобни проблеми, следствие нездравословния начин на живот на родителите, които косвено го пренасят и върху своите деца.

Ето какво може да причини липсата на адекватно и качествено захранване в първите три години от живота на детето.

Заздравяване на рани

Децата са енергични и раните като ожулвания и охлузвания са част от ежедневието им. Както знаете, достатъчните количества витамин С са от значение за бързото заздравяване на раните. Липсата му пък води до инфекции и прави децата по – податливи на заболявания и вируси.

С книга в ръка

Отвъд насърчаването на когнитивното и интелектуално развитие, четенето помага на децата да развиват въображението си. Но децата, които имат дефицит на витамин А може да срещнат проблеми с очите.  Дефицитът на витамина засяга повече от половината страни по целия свят и най-често вече бременни жени и малки деца.

Енергия за игра

Знаете, че децата могат  да играят до безкрай навън. За това обаче им е нужна енергия и важният витамин в случая е В 12, който помага за превръщането на храната в енергия. Децата с ниски нива на витамин В12 може да проявят симптоми като умора и недостиг на въздух, а дори и най-вълнуваща игра на площадката може да бъде за тях изтощителна и скучна.

Възстановяване на счупена кост

 

Понякога игрите могат да доведат до по-сериозни наранявания, като счупен крак или ръка. Докато при здраво дете счупена кост се лекува с относителна лекота, при деца, които страдат от липса на витамин D възстановяването отнеме повече време.

"Здравето на костите е от първостепенно значение за децата, не само защото те растат, но и  защото са много активни", каза Анди Де Сантис, диетолог в Торонто. "Дефицитът на витамин D може да увеличи риска от фрактури и да намали здравината на костите“.

За силни деца

 

Лошото майчино здраве и хранене, както и неправилното хранене в детство оказват влияние върху растежа и развитието на човек. Липсата на желязо в детството може да доведе до желязодефицитна анемия, която включва симптоми като хронично главоболие, задух, умора и обща слабост на тялото. Ето защо е важно децата да консумират богати на желязо и витамин К храни, които ще им осигурят силен имунитет и енергия. Добави коментар