Кога сокът от грейпфрут може да бъде опасен?

163
Кога сокът от грейпфрут може да бъде опасен?

Соковете от някои цитрусови плодове могат да имат отрицателни ефекти върху тялото, ако приемаме редовно лекарства

Соковете от някои цитрусови плодове могат да имат отрицателни ефекти върху тялото, ако приемаме редовно лекарства, предупредиха канадски изследователи. Сокът от грейпфрут става смъртоносен, когато се консумира с определени лекарства. Това предупреждение отправиха учени от Онтарио.

Те са съставили списък с 43 лекарства, които могат да причинят сериозни здравословни проблеми, когато се приемат с грейпфрутов сок. В същото време учените заявиха, че вероятността от фатален изход е малка, но препоръчаха да избягваме неоправдания риск.

Лекарите обясниха това с факта, че грейпфрутите съдържат фуранокумарини - вещество в организма, което увеличава ефекта на токсините, а също така пречи на нормалното усвояване на някои лекарства. Това може да доведе до предозиране и сериозни странични ефекти, твърдят изследователите, цитирани от БГНЕС.

В същото време учените поясниха, че когато пием сок от грейпфрут или консумираме самия плод, неговите вещества се усвояват и отделят от човешкото тяло в рамките на 24 часа. Експертите призоваха винаги да се помни това и също така отбелязаха, че други цитрусови плодове, като портокали, мандарини и лимони, също могат да имат отрицателни ефекти при прием с медикаменти.

Добави коментар