Кога да въведем домата в менюто на бебето?

10120
Кога да въведем домата в менюто на бебето?

Той е полезен, но може да провокира алергия

Днес ще поговорим за въвеждането на доматите в менюто на здравото бебе. След като детете е опитало краставици, спокойно можете да пристъпите към запознаването с други зеленчуци – такива с оранжев или червен цвят, които понякога са способни да провокират алергична реакция.

Полезните свойства на домата

Добре е да знаете, че в него се съдържат магнезий, калий, йод, фосфор, натрий, калций, мед, манган, цинк и желязо. Също така е налице букет от витамини – С, К, А, Е, В, В2, РР и В6.

В доматите се съдържат още бета-каротен и ликопен. Последният представлява антиоксидант, който се съдържа само в доматите и се смята за изключително полезен за организма на човека. Ликопенът понижава вероятността от заболяване от рак до 30%. Освен това укрепва сърдечно-съдовата система и подпомага нормалната й работа.

Доматеният сок и доматите са полезна храна за децата, които страдат от недостиг на витамини и минерали. Те имат способността да повишават апетита и да лекуват неприятно състояние като запека.

Кога можете да въведете домата?Той е полезен за детския организъм, но не е препоръчително да го предлагате преди навършване на 1 г.

Повечето специалисти са на мнение, че доматите е добре да бъдат въведени в менюто на детето след 1,5-2-годишна възраст. Това е свързано с възможността от алергия и с факта, че преработването им може да затрудни работата на стомаха.

Ако сте решили да дадете на детето домати преди 1,5-годишна възраст, спазвайте тези правила:

1. Предложете само доматен сок. Нека бъде приготвен у дома.
2. На децата, навършили 1 г., може да дадете парченце домат без кожата. Ако не забележите алергична реакция, постепенно увеличете количеството. Премахването на кожата е препоръчително с оглед елиминиране на вредните вещества, с които са били отглеждани доматите.
3. Препоръчителната дневна доза зеленчуци за дете от 1 до 3 г. е 200 гр. От 3 до 6 г. – до 500 грама.
4. Не забравяйте, че ранните домати съдържат повече нитрати. Те са опасни за здравето на детето. Затова не са подходящи за консумация от него. Стремете се да купувате домати от проверени доставчици.Добави коментар